Brukarorganisationen FUB:s ordförande kräver nya åtgärder. Foto: SVT

Kräver nytt krismöte efter uppgifter om korsförhör

Publicerad

Nu kräver brukarorganisationen FUB ett nytt krismöte efter kritiken om pressande förhör med anställda på funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona. Det kommer att ske på torsdag med krav på att krisen ska få konsekvenser för fler personer.

Det var den 9 september som det stod klart att funktionsstödsförvaltningens chef Kristina Tercero tvingas lämna sin tjänst. Beslutet togs efter en tids missnöje från personal som riktades mot hennes ledarskap. Kritiken handlade om att anställda utsatts för härskartekniker, angiveri och förhörsliknande metoder.

Fortsatt kris

Men den som trodde att krisen var över med att förvaltningschefen Kristina Tercero lämnade sin tjänst trodde fel. Nu kommer nämligen krav på nya åtgärder och att krisen ska få konsekvenser för fler personer.

Organisationen FUB Östra Blekinge, som har personer med intellektuella funktionsnedsättningar som medlemmar, kräver ett nytt krismöte.

”Ta reda på vilka”

I ett brev till Karlskrona kommun kräver föreningens ordförande Tomas Gotthardsson svar på en rad frågor:

”Hur jobbar ni för att ta reda på vilka som hållit ”förhör” för att under press (hot) efterfråga åsikter och namn på personer?” 

”Vilka åtgärder är ni beredda att vidta mot de som genomfört dessa”förhör”?”

Nya krav

Frågorna, de nya kraven och kommunens svar är ämnen för krismötet som är planerat på torsdag. Då ska personer från FUB Östra Blekinge träffa Karlskronas kommundirektör Carl-Martin Lanér och funktionsstödsnämndens ordförande Karin Dovstad (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.