Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kräver skolchefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Efter Blekingenytts granskning av kommunens hantering av fallet med Tullskolans rektor Johan Johansson kommer nu krav på att skolchef Maria Persson måste avgå. 
– Inser man inte det är man tondöv, säger moderatprofilen Jan Lennartsson. 

Jan Lennartsson, fram till nyligen vice gruppledare och ordförande i kulturnämnden är djupt skakad av SVT:s avslöjande. Han menar att skolchefen Maria Persson måste avgå. 

– Förtroendet är förbrukat. Det är omänskligt för alla  inblandade om ingenting händer. För Johans familj, för skolan, för ansvariga chefer. Något måste hända. 

– Jag förutsätter att kommunen nu fullföljer sin plikt, säger Jan Lennartsson.

Känner förtroende

Karlskronas skolchef Maria Persson säger till Sydnytt idag:

– Det är inte jag som avgör ifall jag ska avgå. Jag har hört andra politiker som har sagt att de har fortsatt förtroende för mig och säger hon och poängterar att hon välkomnar den nya utredningen.

– Det är bra att det blir belyst vad som har hänt. Själv har jag gjort anteckningar i samband med mina samtal med skolans rektor men eftersom det finns sekretess kan jag inte gå in på vad som blivit sagt, säger Maria Persson.

Efter Yaras död gjordes en utredning kring både skolans och socialförvaltningens agerande redan i somras. Den publicerades 30 juni.

– Jag tycker bilden som förmedlas nu har tappat bort uppgifter som framkom redan i den utredningen, säger Maria Persson.

I spåren av Yaras död

Rektorn på Yaras skola stängdes av från sin tjänst och blev på en presskonferens utpekad för att inte ha följt kommunens rutiner kring utsatta barn.

En extern utredare har fått i uppdrag att se vilka brister som har funnits i ärendet med rektorn. Det är kommunalrådet Börje Dovstad (FP) som har tagit initiativ till utredningen med stöd av Chatarina Holmberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet