I slutet av november hoppas kommunen kunna offentliggöra resultatet av den utredning som nu görs efter SVT Nyheter Blekinges avslöjanden om hur den tidigare evenemangschefen Michael Franssons kreditkort använts i bolaget.

Kreditkortsutredning klar i november

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november hoppas kommundirektör Carl-Martin Lanér att slutrapporten kring kreditkortshantering och misstänkta policybrott i det kommunala utvecklingsbolaget ska kunna presenteras.

En del av den utredning som blev aktuell efter SVT Nyheter Blekinges avslöjanden i juni i år genomför kommunen på egen hand. Det handlar om en strikt faktamässig granskning kring hur den tidigare evenemangschefen Michael Franssons kreditkort använts i bolaget. Dels i vilken omfattning och dels om det skett i strid med kommunens riktlinjer och policys.

– Jag tycker att det är bra att utredningen nu görs. Det kan finnas värdefulla slutsatser att dra, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Karlskrona och kortköpen

Den externa delen, som nu ska upphandlas, är i större utsträckning inriktad på att identifiera bristande kontrollfunktioner i bolaget – brister som under flera år gjorde den vidlyftiga representationen möjlig.

– Jag vill ha svar på vilka delar i det interna kontrollsystemet som inte har fungerat. Därefter kan det bli aktuellt med åtgärder. Vi kanske måste ändra vår policy, skärpa kontrollerna ytterligare eller utbilda personalen, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Såväl den interna som den externa granskningen omfattar åren 2014-2016.

– Vi kommer även att titta på perioden efter den granskning som SVT gjorde för att försäkra oss om att de åtgärder vi redan vidtagit gett resultat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet