Anders Sundquist, chefsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Foto: Erik Alfredson

Kritik mot att barn utvisas till Afghanistan

Publicerad

Anders Sundquist är chefsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Han menar att Migrationsverket inte gjort något direkt fel i Izatollas ärende, även om han är starkt kritisk till att barn utvisas till Afghanistan överhuvudtaget.

I en asylprocess ligger bevisbördan på den asylsökande. Det är den som ska kunna styrka vem den är, varifrån den kommer, och varför den behöver skydd. I Izatollas fall tror Migrationsverket på alla hans uppgifter – förutom att familjen är försvunnen. Därför kan han utvisas till Kabul, där familjen senast var när de hördes av, i slutet av 2016.

– Det är näst intill omöjligt att muntligt bevisa att en kontakt är bruten, om inte någon oberoende organisation kan styrka uppgifterna. Att Izatolla ändrar sin uppgift från att han har haft kontakt med familjen, till att han inte längre har det, har inget bevisvärde, säger Anders Sundquist, chefsjurist.

Samtidigt är han kritisk till att barn överhuvudtaget utvisas till Afghanistan, och att Migrationsverket och svenska staten bedömer Kabul som ett lämpligt internflyktsalternativ.

”Han är konventionsflykting”

– Vi anser inte att förhållandena i Kabul är rimliga. Det finns enormt många flyktingar där, och man bor utan vatten i plåtskjul. Hur ska Izatolla kunna hitta något att livnära sig på eller någonstans att bo? Till det kommer att situationen i Kabul har förändrats sista tiden med ökade antal terrordåd.

Han tycker också att Migrationsverket gör fel som inte klassar Izatolla som en konventionsflykting, då flyktskälet är att han hotades av talibanerna.

– Det han riskerar är att bli barnsoldat och det har man inte beaktat i tillräcklig utsträckning.

Vad beror det här på?

– Kompetensbrist, generellt sett. Det är en myndighet som vid tidpunkten för beslutet hade expanderat ganska ordentligt, och man har inte haft möjlighet i tillräcklig utsträckning att utbilda personalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Izatolla - hotas av utvisning

Mer i ämnet