Foto: Erik Alfredsson

Läraren: ”Vi känner oss helt maktlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Tehrani är lärare för förberedelseklasserna på Rödebyskolan i Karlskrona. Flera av hennes elever, däribland Izatolla, har fått avslag på asylansökningarna. Och det påverkar lärarkåren mycket.

I förberedelseklassen går ett tiotal nyanlända från framför allt Afghanistan. Flera av dem har fått avslag på sina asylansökningar, något som skapar en tuff arbetssituation för lärarna.

– Det är otroligt frustrerande. Att skötsamma ambitiösa killar inte får stanna kvar när de verkligen försöker allt de kan för att integreras, och istället får åka tillbaka till Afghanistan där alla vet hur situationen är. Fruktansvärt, säger Ingela Tehrani, lärare i förberedelseklassen.

Innan Izatolla kom till Sverige hade han inte gått i skolan överhuvudtaget och var analfabet. Nu kan han både läsa och skriva och räkna matte. I och med utvisningsbeslutet är hon nu rädd att han tappar intresset.

– Det är väldigt individuellt hur de reagerar. En del blir väldigt introverta, och många orkar inte komma till skolan, medan andra kommer hit och orkar inte göra något överhuvudtaget, vilket vi såklart inte trycker på.

Hur ser du på det?

– Huvudsaken är att de kommer hit och får en gemenskap och en rutin. Men att prestera, det kan man inte göra, man kan inte tänka på något annat i deras situation.

Vad kan ni göra för att hjälpa?

– Det enda vi kan göra är att finnas här och ställa upp för dem. Få dem att komma upp ur sängen. Det är psykiskt påfrestande, vi känner oss väldigt maktlösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Izatolla - hotas av utvisning

Mer i ämnet