Rebecca Bichis på Migrationsverket: – I det här ärendet har vi gjort bedömningen att han har ett ordnat mottagande i hemlandet Foto: Erik Alfredsson

Migrationsverket: ”Kontakten bara tillfälligt bruten”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket tror på i stort sett allt som Izatolla säger – utom att familjen är försvunnen. Därför beslutar de att avslå hans asylansökan.
– Han har inte gjort det sannolikt att kontakten är bruten, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Izatolla kommer från en by i östra Afghanistan, strax utanför staden Jalalabad. Strax efter att han flytt till Sverige lämnar även hans familj byn och flyttar till Kabul, innan kontakten med familjen bryts. Men Migrationsverket tror inte att kontakten är mer än tillfälligt bruten.

– I det här ärendet har vi gjort bedömningen att han har ett ordnat mottagande i hemlandet, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

”Ordnat mottagande”

I augusti avslås hans asylansökan. Izatolla bedöms ha ett skyddsbehov i hemprovinsen, men Migrationsverket anser att det behovet inte sträcker sig till Kabul. Dessutom menar de att han har ett ordnat mottagande där, då familjen kan ta emot honom på flygplatsen. Även Migrationsdomstolen går på den linjen. Att det i praktiken är omöjligt att bevisa att en kontakt är permanent bruten påverkar inte.

– Vårt uppdrag är att få den information vi behöver från den sökande så att vi kan fatta vårt beslut. Det innebär att den sökande har bevisbördan. Handläggarna i ärendet har inte ansett att det finns något som ligger till grund för att vi ska kunna göra bedömningen att kontakten med familjen är helt bruten.

Utvisningarna fortsätter

Under förra året avgjordes 5.439 asylärenden gällande ensamkommande barn från Afghanistan. Av de fick drygt var femte, 1.186 barn, avslag. Där inkluderas även de nära 200 som av olika anledningar inte kunnat medverka i asylutredningen, eller dragit tillbaka sina ansökningar.

Kabul har de senaste veckorna drabbats av flera blodiga terrorattentat, med hundratals dödade. Men i nuläget fortsätter utvisningarna till staden som tidigare.

– Läget har försämrats den senaste tiden, men vi gör inga nya bedömningar i nuläget vad gäller säkerheten i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Izatolla – hotas av utvisning

Mer i ämnet