Ansvariga för det nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld planerade ny verksamhet i Sölvesborg men nekas nu tillstånd. Foto: SVT

Kritiserade ägare får inte starta nytt tropikhus

Uppdaterad
Publicerad

Trots skulder, lönebråk och djur som visades olagligt planerade de ansvariga för det nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld att starta upp ett nytt tropikhus i Sölvesborg till sommaren. Nu har länstyrelsen beslutat att avvisa ansökan.

I september förra året kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att det nu nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld visat upp silverrävar utan tillstånd, att föreningen hade skulder och att de ansvariga hade flera långdragna lönebråk med tidigare anställda.

Trots detta har paret haft planer på att starta upp ett nytt tropikhus i Sölvesborg som skulle öppna till sommaren. Men nu har länsstyrelsen beslutat att avvisa deras ansökan eftersom veterinären avsagt sig sitt uppdrag.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

– Ärendet var inte komplett. När vi får in en ansökan finns det reglerat vad den sökande behöver inkomma med och i detta fall behöver man förutom exempelvis ritningar och skisser ha en veterinär kopplad till sig. När veterinären avsade sig uppdraget beslutade vi att avvisa ansökan säger Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge. 

”Har dragit i handbromsen”

Kristofer Karlsson, en av de ansvariga för föreningen, menar däremot att paret själva tagit beslut att lägga planerna på is på grund av coronavirusutbrottet.

– Vi har avslutat allting för vi vågar inte satsa ekonomiskt innan vi vet vad som händer. Primaterna är precis som vi människor och kan bli drabbade av viruset så just nu har vi dragit i handbromsen för att inte riskera något, säger han.

Så detta har inget med den kritik som riktades mot er?

– Nej, vi hade redan bestämt att vi skulle flytta på verksamheten och dra ner kostnader men nu när det här med corona kom vågar vi inte chansa. Skulle någon vara smittad och komma in i lokalen kan flera arter bli smittade, säger han.

Har kvar djuren

Paret har även en annan förening där de drivit det nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld och har fortfarande kvar lokalerna i Karlshamn där djuren befinner sig.

– Vi har ju djuren kvar i bolaget som fortfarande har kvar lokaler i Karlshamn och där har vi alla tillstånd kvar. Sen får vi se hur det här fortsätter, om vi placerar om de djur vi inte ska ha som privatpersoner, säger Kristofer Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet