Den tidigare jourcentralens renoverade lokaler i Karlshamn blev närakutens nya lokaler i april 2022. Foto: SVT

Nya turer: Så vill nya regionstyret förändra närakuten i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring den kritiserade närakuten i Karlshamn fortsätter. Det nya styret i Region Blekinge vill nu bland annat byta namn och öppettider på verksamheten, rapporterar P4 Blekinge.

Den då styrande regionalliansens hade 2018 som vallöfte att öppna en dygnetruntöppen närakut i Karlshamn – något som i stället blev en kritiserad telefonlinje med sjukvårdsrådgivning nattetid.

I april 2022 lades telefonlinjen ner och närakuten flyttade in i den tidigare jourcentralens renoverade lokaler, samtidigt som öppettiderna utökades.

Även detta kritiserades då av oppositionen som menade att vallöftet var långt ifrån infriat.

Närakuten byter form igen

Nu kommer beskedet att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som tagit över makten, vill byta namn på verksamheten till ”kvälls- och helgöppen vårdcentral” och korta öppettiderna med en timme till 21.00 på vardagar.

Verksamheten föreslås även ha ett telefonrådgivning som patienter i västra Blekinge kan nå nattetid.

– Det tidigare namnet har lett till förvirring när medborgare sökt vård för akuta behov, säger Magnus Johansson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till SVT.

Ni har kritiserat närakutens utformning. Varför fortsätter ni på i princip samma spår?

– Vi har huvudsakligen kritiserat att alliansen brutit sitt vallöfte, och istället försökt hitta en genväg till att lösa behovet av akutvård i västra Belkinge.

Förslaget ska upp för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 26 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.