Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagarens starka kort – filmade krögarnas misstänkta knarkaffär Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagarens starka kort – filmade krögarnas misstänkta knarkaffär

Publicerad

På torsdagen väcks åtalet mot de två Blekingekrögare som misstänks vara huvudpersoner i en av landets största narkotikahärvor. Ett av åklagarens trumfkort är en åtta timmar lång övervakningsfilm som visar hur krögarna lastar av misstänkt knark i matkantiner.

Det var i maj 2018 som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja de båda Blekingekrögarnas nyckelroll i den jättelika knarkhärvan med förgreningar över stora delar av landet. Allt började med att två släktingar i Uppsala stoppades med fem kilo amfetamin i sin bil. Beslaget kunde snabbt kopplas till Blekingekrögarna som nu har suttit häktade i snart ett år.

Krögarnas roll ska ha varit att de i samförstånd tillverkat stora mängder narkotika i ett restaurangkök de vid tidpunkten disponerade i Blekinge. I timmar ska polisens tekniker ha säkrat spår i restaurangen och enligt åklagaren Thomas Forsberg gjordes stora beslag. Båda åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och riskerar långa fängelsestraff.

Enligt åtalet handlar det i huvudsak om amfetamin, men också om framställning och försäljning av ecstasy samt hantering av stora mängder hasch.

– Det är ett omfattande mål. Det kommer vara en hel del bevisning som läggs fram till tingsrätten. Det har gjorts mycket stora beslag, säger Thomas Forsberg.

Misstänks för brott i Stockholmsområdet

I bevisningen finns förutom stillbilder från brottsplatserna även en övervakningsfilm från ett förråd i Stockholmsområdet där krögarna figurerar tillsammans med andra personer som ingår i utredningen.

Enligt uppgifter till SVT ses krögarna lasta matkantiner som misstänks innehålla knark och det styrks av den förklaring som en av krögarna lämnat i en personutredning som gjorts under tiden i häkte.

Han menar att ”det är en beräknande och ondskefull person som har använt sig av mina företagsförpackningar för att förvara narkotika”.

Båda nekar till brott

Åklagare Thomas Forsberg vill inte gå in på vad männen ifrån Blekinge har haft för roller i narkotikahärvan innan åtalet har väckts men säger att de misstänks för brott även utanför Blekinge.

Totalt åtalas 13 personer i härvan.

– Delar har skett i Blekinge men de kommer också åtalas för brott som har skett på andra platser i Sverige, framför allt i Stockholmsområdet.

Blekingekrögarna har gett olika förklaringar till den omfattande bevisningen, men båda nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt knarkfabrik

Mer i ämnet