Kustbevakningens förundersökningsledare i Karlskrona berättar om ökningen av oljeutsläpp som skett utanför Blekinge. Foto: Arkiv/SVT

5 882 fotbollsplaner – så stort var oljeutsläppet i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen ser en ökning av vissa oljeutsläpp till havs och flera av utsläppen har upptäckts i Hanöbukten utanför Blekinges kust. I maj i fjol upptäcktes ett av de största hittills – motsvarade nästan 6 000 fotbollsplaner i storlek.

Det är när lastfartyg ska rengöra sina tankar som många av utsläppen görs. Anledningen är att de ska vara renade när de fylls med ny last så att olika produkter inte blandas. Denna typ av utsläpp är lagliga.

I maj förra året skedde ett rekordstort utsläpp i sydöstra delen av Hanöbukten. Det täckte 42 kvadratkilometer av havet vilket motsvarar nästan 6 000 fotbollsplaner.

Men huruvida det handlade om ett lagligt eller olagligt utsläpp är oklart. I det fallet, och många andra fall, kunde inte utsläppskällan identifieras av Kustbevakningen och de kunde inte heller slå fast vilket ämne som släppts ut.

Fler utsläpp av andra typer av oljor

Tidigare har Kustbevakningen främst arbetat med utsläpp av mineraloljor, som används för att framställa exempelvis bensin och asfalt. Men nu ökar andelen utsläpp av bland annat tallolja, biodiesel och andra kemikalier. Det är oftast dessa ämnen som påträffas efter just en tankrengöring.

– De uppgår i princip nu till en tredjedel av de utsläpp som vi upptäcker till havs, säger Jonatan Tholin, förundersökningsledare på Kustbevakningen i Karlskrona.

Fartyg släppte ut biodiesel i Karlskronas skärgård

Ett annat uppmärksammat utsläpp skedde sydost om Karlskronas skärgård i mars i år. Ett fartyg misstänktes och utreddes av miljöåklagare för att ha dumpat ett skadligt ämne i vattnet på ett område motsvarande 360 fotbollsplaner. Utredningen lades ner då fartyget ska ha kommit från ett annat land, och man ville inte begära rättshjälp därifrån.

För att rena fartygstankar på lagligt sätt krävs det att det görs efter en rad principer.

– Då måste man göra de utsläppen på ett visst avstånd från land under en viss hastighet, på ett visst vattendjup och det måste ske under vattenytan, säger Jonatan Tholin.

Se bilder från utsläppen i klippet och hör Världsnaturfondens havsexpert Inger Näslund ge sin syn på de lagliga utsläppen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.