Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Transportstyrelsens Simon Posluk om att lagliga oljeutsläpp sker från tankfartyg till havs. Foto: Kustbevakningen/Transportstyrelsen

Transportstyrelsen om utsläppen till havs: ”Kan bli skärpta bestämmelser”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli skärpta bestämmelser för vilka ämnen tankfartyg får släppa ut i havet. Det menar Transportstyrelsen som är Sveriges samordnade myndighet för sjöfartsfrågor.

Enligt Transportstyrelsens enhetschef vid avdelningen för sjö- och luftfart Simon Posluk, är det viktigt att arbeta internationellt för att få genomslag i frågan. Regelverket över vad som får släppas ut, och som Sveriges lagstiftning bygger på, är globalt inom FN.

Utsläpp från tankfartyg sker bland annat när fartygen gör rent sina tankar till havs. Detta utförs när fartyg ska byta last, från en produkt till en annan och för att inte olika produkter ska blandas. Ämnen som i dagsläget är lagligt att släppa ut i vissa mängder är till exempel tallolja och biodiesel.

Se Transportstyrelsens Simon Posluk om att lagliga oljeutsläpp sker från tankfartyg till havs i videoklippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer