Kyrkoherde Pamela Garpefors Foto: SVT

Kyrkans glädjebesked inför jul – håller öppet

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelsen på orgeln stoppar inte det planerade julfirandet i kyrkan. Kvällens levande julkrubbegudstjänst kommer att genomföras som planerat och så även övriga evenemang under julhelgen.

– I går kunde vi spela lite på den vandaliserade kyrkorgeln, så vi hade hopp om att kunna spela på den. Men i dag är det lite mer osäkert, säger stadsförsamlingens kyrkoherde Pamela Garpefors.

Förutom att slå sönder delar av kyrkorgeln sprutade en okänd gärningsman skum från en brandsläckare över orgeln.

– Brandskum expanderar så sakteliga och vi vet inte hur det kommer att påverka möjligheterna att spela på den ikväll, säger Pamela Garpefors.

Andra instrument

Men Trefaldighetskyrkan har ett elpiano som låter som en orgel som kan användas och kyrkomusikerna planerar även ta med sig egna instrumet.

– Alla hjälps verkligen åt för att vi ska kunna hålla kyrkan öppen och kunna genomföra julens alla evenemang. Och det känns verkligen ljust nu efter gårdagens chock och sorg, säger Pamela Garpefors.

Ingen misstänkt

Polisens tekniker säkrade under gårdagen flera spår i kyrkan.

– Men vi har ingen frihetsberövad och det kommer ta ett tag att analysera spåren, säger Thomas Boking, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.