Omfattande skadegörelse i Trefaldighetskyrkan på Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT

Bröt sig in i kyrka – vandaliserade orgel

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Trefaldighetskyrkans inredning slogs inatt sönder av en okänd gärningsman. Bland annat ska kyrkorgeln vara sönderslagen.

Larmet till polisen kom vid 06-tiden sedan inbrottslarmet i kyrkan utlösts. På plats kunde polisen konstatera omfattande skadegörelse av trädetaljer och omfattande skador på orgeln och dessutom krossat glas. Kriminaltekniker kommer under dagen att undersöka platsen.

– Det rådde stor oordning i kyrkan och vi har inlett en förundersökning om grov skadegörelse. Det handlar om skadegörelse för ett mycket stort värde, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.

Polisen misstänker att gärningsmannen befunnit sig i kyrkan under natten och larmet utlöstes när personen lämnade kyrkan.

Prästen är chockad

Trefaldighetskyrkan, som också benämns Tyska kyrkan, är en av två stora kyrkbyggnader på Stortorget i Karlskrona och invigdes 1709.

Under den kommande julhelgen var församlingens plan att, under Fredrikskyrkans renovering, hålla samtliga arrangemang i den nu vandaliserade kyrkan.

Vad nattens händelse för för konsekvenser för julbönen, julspelet och midnattsmässan är ännu inte klart.

– Jag är chockad och måste först få klart för mig hur omfattande skadegörelse det handlar om. Det är beklämmande att människor inte visar större respekt för heligheten, säger prästen Ann-Louise Trulsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.