Foto: SVT

Landstingets lageraffär tillbaka på ruta ett

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens dom mot Landstinget Blekinge står fast – och hyresavtalet för det nya materiallagret rivs upp. Den misslyckade affären kan bli kostsam för skattebetalarna.

Materiallagret var tänkt att flyttas från de befintliga lokalerna på sjukhusområdet, till nybyggda diton i Nättraby. Där skulle Landstinget Blekinge och Region Kronoberg förvara sjukvårdsmateriel och andra produkter. Men affären skulle ha upphandlats, enligt Förvaltningsrätten som rev upp hyresavtalet. I tisdags gick tidsfristen för att överklaga domen ut.

– Vi har analyserat domen och sett att vi borde hanterat delar i processen på annat sätt. Det handlar om olika påverkningar på hur byggnaden skulle utformas. Därför har vi valt att inte överklaga den. Nu är vi tillbaka på ruta ett, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Region Blekinges lageraffär

LÄS MER: Flytten till nya materiallagret stoppas

Vad som händer nu är för tidigt att säga, enligt landstingsdirektören. Om en upphandling ska göras, en byggnad i egen regi eller på entreprenad ska uppföras, eller om ett nytt hyreskontrakt ska skrivas.

– Vi behöver samråda med verksamheten, med region Kronoberg, och göra en värdering av situationen. Sannolikt kommer vi göra ett ställningstagande ganska snart.

LÄS MER: Stark kritik mot hyresavtal – landstinget anmäls

Hur mycket den misslyckade affären kommer att kosta skattebetalarna är oklart – och nu kan nya rättsprocesser vänta runt hörnet. Leverantören som har byggt den nya lagerlokalen menar att hyresavtalet fortfarande gäller, och skulle kunna inleda en skadeståndsprocess mot landstinget då de nu står utan hyresgäst i sin lokal på grund av en felaktigt utförd upphandling.

– Än så länge har affären inte kostat oss mer än arbetstid. Det som kostar just nu är att vi har extra personal i det nuvarande materiallagret. Sedan får framtiden utvisa om det blir nya rättsprocesser eller skadeståndsanspråk här, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet