Ett stort antal patienter i Blekinge fick felaktiga provsvar från sina PSA-prov som kan riskbedöma prostatacancer. Foto: Arkivbild / TT

Kritiserad läkare fick nytt jobb – hos Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som tidigare tvingats bort från såväl en privat vårdcentral som en av Region Blekinges vårdcentraler har nu fått ny anställning – inom Försvarsmakten.

– Vi känner oss trygga med det, säger chefen på den avdelning inom Försvarsmakten där läkaren anställts.

Läkaren uppmärksammades tidigare i år då han i ett ”stort antal fall” slarvat med så kallade PSA-tester – tester som visar på eventuell förekomst av prostatacancer –  och i vissa fall bedömt cancersjuka patienter som friska.

Läkaren tvingades då lämna arbetsplatsen på en privat vårdcentral i Blekinge och anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Men snart fick han en ny anställning på en vårdcentral i Region Blekinges regi, då de ansvariga för rekryteringen hade struntat i att begära ut handlingarna från IVO. En snabbutredning genomfördes som slutade med att mannen fick avsluta sin tjänst i regionen, och att riktlinjerna för rekryteringen av hyrläkare ska skärpas.

Anställdes på nytt – av Försvarsmakten

Nu har mannen återigen fått ett nytt jobb, som läkare inom Försvarsmakten.

– Vår urvalsprocess är rigorös när vi anställer. Vi värderar sökandes samtliga kompetenser och genomför grundliga intervjuer med samtliga. När vi bestämt oss för en kandidat får han genomgå ytterligare prov och intervjuer. Vi känner oss trygga med anställningen, säger läkarens nya chef.

IVO:s utredning mot mannen pågår alltjämt, och ett beslut väntas tidigast under vintern.

Enligt chefen ska Försvarsmakten också ha gjort egna kontroller med IVO i samband med rekryteringen.

Hur ser ni på att han avskedats från dels en privat vårdcentral och en i Region Blekinges regi?

– Vi är medvetna om de rykten som cirkulerat, men vi tar inte hänsyn till rykten utan till fakta.

Så, att han har bedömt cancersjuka som friska och inte genomfört PSA-prover enligt vetenskapliga normen, det rör inte er?

– Som sagt, vi tar hänsyn till fakta och inte till rykten. Vi är trygga med den här kandidaten.

Fotnot: Läkaren i fråga har tidigare sagt till SVT att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.