Foto: TT

Läkaren bedömde bruten nacke som halsfluss

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren på akuten på Blekingesjukhuset ställde diagnosen halsfluss på en kvinna som brutit nacken.

Hans kunskapsbrister var så påtagliga att kollegorna tvivlade på att han verkligen var läkare.

Läkaren hade en godkänd läkarlegitimation från Storbritannien och fick jobb på en av akutmottagningarna på Blekingesjukhuset 2011. Planen var att han efter några månaders provanställning skulle få en tjänst som akutläkare. Men det dröjde inte många dagar innan läkarens handledare, patienterna och kollegorna märkte att något inte stämde.

– Det var väldigt stora brister. Inte bara i kommunikation för det kan man överse med, utan även i medicinsk undersökningsteknik och de bedömningar han föreslog, säger Håkan Klementsson, ambulansöverläkare i Blekinge, som jobbade som medicinskt ledningsansvarig under den tidpunkten.

Fraktur på halsryggen

Vid ett tillfälle kom en kvinna in med ambulans efter en olycka och hade en halskrage på sig för att stötta nacken. Då tittade läkaren henne i halsen och ställde diagnosen halsfluss. Sen tog han bort halskragen och vickade på hennes huvud, vilket framkallade kraftiga smärtor hos patienten. Den udda behandlingen fick akutpersonalen att reagera. När den skadade kvinnan röntgades visade det sig att hon hade en fraktur på halsryggraden.

Tror du att han verkligen var läkare?

– Han gjorde det inte sannolikt utifrån sitt handlande att han hade en läkarutbildning, säger Håkan Klementsson.

26 obehöriga

Det är inte är ovanligt att sjukvårdspersonal anställs – utan att de är behöriga. Landstinget Blekinge granskas just nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha anställt 26 personer på ett år, som inte haft någon legitimation. Det är bland annat sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor som anställts utan några riktiga kontroller.

– Arbetsgivare har ju en skyldighet att kontrollera att formell behörighet är aktuell och självklart också att kontrollera att man inte anställer någon legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som kanske är föremål för någon form att tillsyn, säger Thomas Mehralizade, avdelningschef på IVO syd.

Fick sparken – och nytt jobb

Efter en dryg månad tröttnade cheferna på akuten på alla klagomål mot läkaren. Läkaren tvingades sluta eftersom han ansågs vara en risk både för arbetsmiljön och patienterna. Men det dröjde inte många dagar innan läkaren fick jobb igen – i samma landsting. Då fick han en praktikplats på en vårdcentral i länet.

– Där borde vi tagit en referens internt i landstinget och det verkar tyvärr inte vara gjort i detta fallet, säger Jonas Kullberg, personaldirektör i Landstinget Blekinge.

Kan jobba vidare i Sverige

Läkarens praktikanställning avbröts snabbt när ledningen för vårdcentralen upptäckte hans bristfälliga kunskaper och kontrollerade hans bakgrund. IVO har granskat läkaren men har avslutat ärendet eftersom mannen enligt egen uppgift ska befinna sig utomlands. Men vår granskning visar att han fortfarande är skriven i Blekinge. Och i mejlväxlingen mellan honom och tillsynsmyndigheten går det att läsa att läkarens ambition är att komma tillbaka till Sverige för att jobba igen. Om han kommer tillbaka tänker IVO granska honom igen.

Hur vet ni att han inte jobbar i Sverige just nu?

– Det vet vi inte. Vi är beroende av att vårdgivaren faktiskt tar sin skyldighet och anmäler, säger Thomas Mehralizade.

  • Läkaren fick legitimation som läkare i Storbritannien 2009, men inte som specialistläkare trots att han själv uppgett att han var specialistöverläkare.
  • Men han finns med i landets så kallade GP-register över allmänpraktiserande läkare.
  • Läkaren fick sin svenska legitimation som läkare den 11 maj 2010 av Socialstyrelsen.
  • Läkaren har till Landstinget Blekinge uppgett att han jobbat som läkare i Norge.
  • Men IVO:s granskning visar att läkarens AT-tjänstgöring underkändes där på grund av bristande språk och lämplighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Mer i ämnet