Misstag efter misstag – ändå jobbar läkarna kvar

Uppdaterad
Publicerad

En läkare jobbade drogpåverkad, en annan behandlade patienter med laser för ”moralisk” smärta, en tredje skrev ut droger till missbrukare och en fjärde ställde diagnosen halsfluss när patientens nacke var bruten.

SVT Nyheter Blekinge har tittat närmare på de tjugotal tillsynsärenden som rör vårdpersonal i Blekinge som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett de senaste fem åren. Bara en av dem förlorade sin legitimation.

Läkaren jobbade drogpåverkad

Läkare skrev ut narkotika till sig själv, stal narkotika på arbetsplatsen och var drogad när han tog hand om patienter med livshotande tillstånd. Landstinget fick veta att läkaren missbrukade men ingen åtgärd gjordes utan läkaren kunde fortsätta att skriva ut medicin till sig själv.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Det dröjde tio år innan polisen en dag dök upp på avdelningen där läkaren jobbade efter flera stölder ur medicinskåpet. Då var läkaren drogpåverkad, hade märken efter injektioner i armvecken och förvarade en kanyl i fickorna. Läkaren fick sparken men fick ett halvårs provanställning i ett annat landsting. Samtidigt fick han en tre år lång prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Läkaren kontrollerades kontinuerligt och skötte sig. Nu är han tillbaka i Blekinge igen och jobbar som läkare.

Ordinerade laser mot moralisk smärta

Läkaren behandlade en patient med laser för att bota moralisk och psykisk smärta. Och en annan patient som tidigare haft stroke och nu hade ont i nacken fick veta av doktorn att lasern skulle förbättra hjärnas funktion. IVO bedömde att läkarens uttalande inte överensstämde med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Men efter en granskning av flera journaler framkom att läkaren ändrat sitt arbetssätt. Läkaren fick kritik men fick fortsätta sin verksamhet och ärendet avslutades.

Forskade på patienternas smärtupplevelse

Läkaren skrev ut höga doser beroendeframkallande mediciner. När han blev granskad av tillsynsmyndigheten sa han att höll på ett forskningsprojekt med patienter med sjukdomen fibromyalgi. Projektet gick ut på att se hur patienterna upplevde sin smärta.

Det fanns inga underlag i journalerna för förskrivningen och en del recept hade skrivits ut tidigare än som behövts. Ärendet avslutades. Två år senare kontaktar apotekspersonal IVO. Läkaren som då jobbar som stafettläkare på fem olika vårdcentraler i södra Sverige har skrivit ut stora doser narkotikaklassade tabletter. Nio patienter har på tre månader fått 91 recept i handen. IVO riktar kritik mot läkaren och avslutar sen ärendet.

Läkaren försåg missbrukare med droger

Läkaren skrev ut recept på narkotikaklassade mediciner utan att undersöka patienterna. I ett fall kontaktade han en missbrukare och ville ha hjälp att hitta en person. Om mannen hjälpte honom skulle han få de medicnerna han ville ha. Följden blev att missbrukarna på bara några dagar stoppade i sig 620 tabletter vilket resulterade i hallucinationer och kramper.

Läkarens generösa sätt att skriva ut narkotikaklassade tabletter till missbrukare avslöjades och 81 år gammal förlorade han sin legitimation. Då hade det gått 20 år sen första signalerna om att han frikostigt skrev ut beroendeframkallande mediciner kommit in till tillsynsmyndigheterna.

Ställde diagnosen halsfluss när nacken var bruten

Läkaren var utbildad utomlands och sa sig vara överläkare. Han fick praktik som akutläkare i Blekinge men efter kort tid upptäckte den övriga personalen att mannens kunskaper var ytterst bristfälliga. När en kvinna kom in akut med ambulans med en halskrage på sig ställde han en udda diagnos.

Läkaren tog av henne halskragen, vickade på hennes huvud, tittade henne i halsen och sa att hon hade halsfluss. Kollegorna reagerade och en röntgen av kvinnan visade senare att hon hade en fraktur i halsryggen. Läkaren ansågs vara en fara för patienterna och hans praktik avslutades. Kort därefter fick han jobb som läkare i Ronneby, men fick även där sluta eftersom hans medicinska kunskaper var så dåliga. Läkaren flyttade därefter utomlands och ärendet hos tillsynsmyndigheten avslutades.

Kritiserades efter ung kvinnas död

Läkaren var ansvarig vid en operation av en kvinna i 40-årsåldern. Kvinnan mådde illa och hade stora mängder vätska i buken. Trots riskerna valde läkaren att kvinnan skulle sövas med ett medel som inte används när det finns risk för kräkningar. Sköterskorna på operationssalen försökte övertala doktorn att söva den svårt sjuka kvinnan på det sätt som var brukligt, men fick nej till svar.

Kvinnan fick omedelbart vid sövningen svårt att andas men läkaren agerade inte trots omfattande påstötningar från personalen. Operationen avbröts tillsist och kvinnan fick placeras i respirator. Hennes svårighet att syresätta sig visar sig bero på proppar i lungorna och sjukvården misstänker också att maginnehåll kommit ner i lungorna under operationen. Kvinnan dör bara dagar senare och läkaren får kraftig kritik från Socialstyrelsen.

Läkaren flyttar sedan från länet för att jobba på ett sjukhus i Stockholmsområdet. Uppföljningar som tillsynsmyndigheten sedan gör visar att läkaren inte varit inblandad i några fler incidenter och ärendet avslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Mer i ämnet