Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett inlägg på Twitter skrev journalisten Joakim Lamotte att om han inte blir inbjuden till biblioteket i Olofström innan sommaren, så kommer han röja identiteten på dragshow-artisterna som han begärt ut från kommunen. Foto: Skärmklipp / TT

Lamotte om uppmärksammade inlägget: ”Ville skapa debatt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett uppmärksammat Twitterinlägg där journalisten Joakim Lamotte utpressar bibliotekschefen i Olofström hävdar han nu själv att det är ett skämt.

– Jag ville skapa debatt.

Journalisten Joakim Lamotte skrev i ett inlägg att om han inte blir inbjuden att läsa sagor på biblioteket i Olofström, med samma gage som de sagoläsande drag queensen, så skulle han röja deras identitet. Det hela var skickat via mail till bibliotekschefen i Olofström.

– Det där mailet är ett skämt från början till slut. Jag ville se folks reaktioner. Det finns ganska mycket humor i att jag skulle komma och läsa sagor för barn i Olofströms kommun. Det är humor som en journalistisk metod för att skapa debatt, säger Joakim Lamotte till SVT Nyheter Blekinge.

Identiteterna på de sagoläsande dragqueensen med artistnamnen Lady Busty och Miss Shameless hade han fått via e-post efter att han begärt ut fakturor från kommunen.

Är din tanke fortfarande att du ska röja de här identiteterna?

– Olofströms kommun verkar väldigt måna om att jag ska radera de allmänna handlingarna jag fått ut där de här personernas namn förekommer. Men vad jag gör för publicistiska bedömningar har ingenting med Olofströms kommun att göra.  Jag gör bedömningen efter vad jag anser att det finns för allmänintresse och det kommer jag ta beslut om när jag granskat de här personerna mer ingående. De åker runt helt anonymt och anordnar sagostunder utan att några egentligen vet vilka de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.