Vid årsskiftet tog landstingsfullmäktige i Blekinge beslut om om en särskild säkerhetspolicy för att satsa på tryggheten för politikerna i länet. Foto: SVT

Landstinget satsar på politikernas säkerhet

Publicerad
Blekinge är det län i landet som har högst andel politiker som utsätts för trakasserier, hot och våld. Inför valåret rustar nu Landstinget Blekinge för att säkerställa politikernas trygghet.

– Vi gör en medveten satsning för att kunna ge det stöd som de politiker som utsätts behöver, säger Stefan Österström, säkerhetschef landstinget Blekinge.

Vid årsskiftet tog landstingsfullmäktige i Blekinge beslut om om en särskild säkerhetspolicy för att satsa på tryggheten för politikerna i länet – särskilt inför kommande valår. Bland annat har en särskild handlingsplan gjorts.

– Fram till valet kommer vi att träffas regelbundet för att stämma av situationen. Framförallt handlar det om att vi tillsammans gör en bedömning av vad som inträffat och sedan ger vi dem olika former av handfasta tips och råd och vad man ska tänka på i olika situationer, säger Stefan Österström.

Fler och fler polisanmäler

Enligt säkerhetchefen görs det redan regelbundna polisanmälningar om hot, hat eller trakasserier från länets landstingspolitiker.

– Ja det vi får till oss är att de blir utsatta i skov. Ofta är det förknippat med någon form av politiska utspel som gör att man får ta emot olika former av hot och kränkningar.

I början av oktober hölls även en utbildning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) med alla ledamöter i landstingsfullmäktige – något som gav resultat.

– Det vi ser är att medvetenheten är hög sedan vi började jobba aktivt med detta och jag upplever att politikerna är medvetna om frågeställningen och att det därför polisanmäls i högre utsträckning, säger Stefan Österström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet