Patrik Åkesson väljer att dra skadeståndstvisten efter lagerfiaskot till tingsrätten. Foto: SVT

Landstinget stäms på miljonbelopp efter fiaskoaffären

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Blekinges projekt att skaffa en ny materialdepå slutade i fiasko. Nu har myndigheten stämts av Växjöföretagaren Patrik Åkesson, som anser sig ha rätt till drygt elva miljoner kronor i skadestånd efter affären.

Landstinget Blekinges misslyckade och utdragna lageraffär kommer nu att hamna i tingsrätten, när Växjöföretagaren Patrik Åkesson väljer att stämma myndigheten på miljonbelopp för uteblivna hyresintäkter.

– Jag har tidigare skickat skadeståndskravet på drygt 13 miljoner till landstinget, men de emotsätter sig det. Då ser jag inget annat val än att ta det till tingsrätten. Efter att jag skalat bort en del krav landar vi på drygt elva miljoner, säger Patrik Åkesson, vd på Invexito.

Region Blekinges lageraffär

Patrik Åkesson äger lagerlokalen i gamla Nättraby bruk utanför Karlskrona, och anser att han var lovad att landstinget skulle flytta sitt materiallager dit, där olika sjukvårdsmateriel skulle lagras för både Landstinget Blekinge och Region Kronobergs räkning. Men istället valde landstinget att hyra in sig i Acrinovas då ännu inte byggda lagerlokal ett stenkast bort.

Hyresavtalet revs upp

Förfarandet bröt mot lagen om offentlig upphandling, då landstinget påverkade den nybyggda lokalens utformning, något SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja genom mejlkonversationer mellan landstingets tjänstemän och Acrinova. I maj 2017 rev förvaltningsrätten upp hyresavtalet, och efter avslag i högsta instans är nu Landstinget tillbaka på ruta ett.

– Vi har fattat ett beslut om att genomföra en ny upphandling och siktar på att den ska vara klar någon gång under våren, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice.

Upphandlingen öppnar för både nybygge och redan befintliga anläggningar.

Per Johansson vill inte kommentera den stämningsansökan som nu lämnas in från Invexito.

– Jag har inte sett den ännu och måste få en chans att titta på den innan jag kan säga något.

En dialog förs i nuläget även mellan Landstinget Blekinge och Acrinova, som fick sitt hyresavtal upprivet, men inga krav har ställts i den frågan ännu.

– I dag betalar vi ingen hyra för Acrinovas lokaler i Nättraby, säger Per Johansson.

Detta har hänt:

  • Landstinget Blekinge har sedan 2016 jobbat för att flytta sitt materiallager till större lokaler, då verksamheten har blivit för trångbodd i de nuvarande på sjukhusområdet.
  • I slutet av april 2016 tecknades ett hyresavtal med Acrinova AB för den då obyggda lagerlokalen på 2400 kvadratmeter i Nättraby – ett tioårsavtal värt drygt 20 miljoner kronor.
  • Avtalet anmäldes till förvaltningsrätten av Patrik Åkesson, vd på Invexito och ägare till Nättraby Bruk, som menar att han var lovad verksamheten och att avtalet borde ha upphandlats.
  • SVT Nyheter Blekinge kunde visa på flera mejl mellan Landstinget Blekinge och Acrinova med specifikationer på hur det nya lagret skulle utformas, något som anses tveksamt om det så kallade hyresundantaget i upphandlingslagen ska gälla.
  • I början av maj 2017 dömer förvaltningsrätten till landstingets nackdel, och avtalet med Acrinova rivs upp. I domen menar förvaltningsrätten att affären är att betrakta som en byggentreprenad som skulle ha upphandlats.
  • Acrinova väljer att överklaga domen till Kammarrätten, som inte väljer att pröva ärendet. Domen överklagas även till Högsta förvaltningsdomstolen, som i början av oktober beslutade att inte meddela prövningstillstånd.
  • I mitten av oktober kräver Invexito 13 miljoner kronor i skadestånd av landstinget för bland annat uteblivna hyresintäkter. Landstinget motsätter sig skadeståndskravet.
  • Invexito stämmer Landstinget Blekinge på summan vid Blekinge tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet