Foto: SVT

Efter beslutet – nu måste lagret tömmas

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det definitivt klart – Landstinget Blekinge får inte flytta in i det nybyggda lagret i Nättraby. Det står klart efter att Högsta Förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd.

Dagens besked innebär att landstinget nu måste avbryta den påbörjade flytten till lagret – och att det material som redan lagrats där måste flyttas ut igen.

– Vi hade en akut situation och visste inte att beslutet redan var på gång. Givetvis innebär det ett merarbete för oss att vi nu behöver tömma lagret, men det måste vi hantera, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice.

Kräver nytt beslut

Landstinget hade tecknat ett tioårsavtal värt närmare 20 miljoner kronor för att hyra in sig i Acrinovas nybyggda lager vid E22:an i Nättraby. Men avtalet anmäldes då det ansågs strida mot lagen om offentlig upphandling.

Förvaltningsrätten dömde till landstingets nackdel och rev upp hyresavtalet – men domen överklagades ända till högsta instans. Och i dag meddelade alltså Högsta förvaltningsdomstolen att fallet inte kommer att tas upp.

– Vi måste nu omgående begära ett politiskt beslut om en upphandling av förhyrning.

Ni har tidigare sagt att situationen är akut.

– Ja, men vi måste lösa det här. Vi får förhålla oss till beslutet i högsta instans.

Har kostat en miljon – hittills

Fram till i dag har det nya Nättrabylagret kostat skattebetalarna omkring en miljon kronor i hyreskostander – pengar som landstinget nu vill ha tillbaka.

– Vi får inleda en dialog med Acrinova så fort vi bara kan, säger Per Johansson.

Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk, var den som överklagade avtalet eftersom han ansåg sig vara lovad verksamheten och att avtalet borde ha upphandlats.

– Jag är jättelycklig, en stor sten faller från mitt hjärta, även om jag vetat hela tiden att jag har haft rätt, säger Patrik Åkesson till SVT Nyheter Blekinge.

Acronovas vd Ulf Wallén hade under onsdagenseftermiddagen ännu inte tagit del av Högsta förvaltningsrättens beslut.

– Jag vill informera mig själv först innan jag lämnar några kommentarer.

  • Landstinget Blekinge har i över ett år jobbat för att flytta sitt materiallager till större lokaler, då verksamheten har blivit för trångbodd i de nuvarande på sjukhusområdet.
  • I slutet av april 2016 tecknades ett hyresavtal med Acrinova AB för den då obyggda lagerlokalen på 2400 kvadratmeter i Nättraby – ett tioårsavtal värt drygt 20 miljoner kronor.
  • Men avtalet anmäldes till förvaltningsrätten av Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk, som menar att han var lovad verksamheten och att avtalet borde ha upphandlats.
  • SVT Nyheter Blekinge kunde visa på flera mejl mellan Landstinget Blekinge och Acrinova med specifikationer på hur det nya lagret skulle utformas, något som anses tveksamt om det så kallade hyresundantaget i upphandlingslagen ska gälla.
  • I början av maj 2017 dömer förvaltningsrätten till landstingets nackdel, och avtalet med Acrinova rivs upp. I domen menar förvaltningsrätten att affären är att betrakta som en byggentreprenad som skulle ha upphandlats.
  • Acrinova väljer att överklaga domen till Kammarrätten, som inte väljer att pröva ärendet. Domen överklagas även till Högsta förvaltningsdomstolen, som i början av oktober beslutade att inte meddela prövningstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet