KD-politiker vill riva uppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Blekingedelegation har bestämt sig: länets fyra representanter tänker kräva att partiet bryter den så kallade Decemberöverenskommelsen när rikstinget i morgon tar ställning i frågan.

Just nu pågår Kristdemokraternas riksting i Västerås och i morgon ska partiet besluta om den så kallade Decemberöverenskommelsen – om att som opposition inte fälla regeringens minoritetsbudgetar – ska fortsätta gälla.

På plats från Blekinge är Ann-Louise Trulsson, Dan Munther, Laila Johansson och Inger Ahnberg.

KD-strid om DÖ

– Nu har vi fyra representanter från Blekinge beslutat att rösta för att riva upp den uppgörelsen. Jag tror att vi får en majoritet av partiet med oss i det, säger distriktsordförande Ann-Louise Trulsson till SVT Nyheter Blekinge.

Hon menar att överenskommelsen omöjliggjort borgerligt inflytande i rikspolitiken.

– Jag tycker inte att regeringen varit tillräckligt ödmjuk. Visst måste landet regeras, men om man gör en sådan uppgörelse så måste man kanske också lyssna på oppositionen och försöka samregera, säger Ann-Louise Trulsson.

Hon menar att pakten, som bland annat ska förhindra Sverigedemokraterna från att fälla den sittande regeringen budgetförslag, marginaliserat den borgerliga alliansen.

–Vi krymper ihop och riskerar att försvinna. Jag menar att vårt parti nu måste börja ta ansvar för vår politik och inte för den sittande regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet