Foto: SVT/TT

Margit Silberstein: Högt spel skadade Busch Thor

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor spelade högt när hon i stort sett gav rikstinget carte blanche att rösta för att Kristdemokraterna lämnar Decemberöverenskommelsen, DÖ. I dag led hon, efter ett knappt halvår som partiledare, ett nederlag som perforerat hennes auktoritet. Rikstinget lyssnade inte till sin ledare, de följde i stället ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal.

Ett annat scenario är att Ebba Busch Thors till synes halvhjärtade försök att försvara sin och partistyrelsens linje bottnade i att hon ogillar DÖ och inte hade något emot att den beramade överenskommelsen dog. Att hon egentligen lät rikstinget driva igenom hennes innersta vilja. Men om man ska döma av hennes sammanbitna framtoning på presskonferensen efter det dramatiska beslutet var det inte hennes vilja att hennes parti skulle begrava DÖ. Och oavsett vad hennes hennes taktik syftade till har hon förlorat innan hon ens hunnit få fast mark under fötterna som partiledare. 

Vad beslutet betyder för den övriga Alliansen och de fyra partiernas samarbete är än så länge oklart. Ebba Busch Thors tolkning är att DÖ inte längre finns nu när Kristdemokraterna sagt farväl. I så fall betyder det att Stefan Löfven inte längre kan känna sig trygg , om han nu gjort det hittills, med att kunna regera och få igenom sin budget. Men för att regeringens budget ska falla krävs att alla allianspartier går samman om en gemensam budget, som i så fall får stöd av Sverigedemokraterna. Det skulle leda till regeringskris och eventuellt nyval.

DÖ upphävd

Bara SD vill ha nyval

Allianspartierna har sagt att de ska lägga fram enskilda budgetmotioner en tid framöver och i det perspektivet spelar decemberöverenskommelsen inte någon avgörande roll, mer än för Stefan Löfvens sinnesfrid. Och i det här läget är det svårt att se att något annat parti än Sverigedemokraterna skulle vilja ha nyval.

Men Kristdemokraternas riksting har ställt till med bekymmer för den övriga alliansen, inte minst för Moderaterna och Anna Kinberg Batra som redan har stångats mot partikamraten Finn Bengtsson och hans anhängare, som avskyr DÖ. Upproret i Moderaterna får nu näring av Kristdemokraterna – kan de kan vi. Och det kan komma att krävas mycket kraft och handling från Anna Kinberg Batra, som har en svag ställning och brottas med misstroende både internt och utanför partiet.

Hoppas locka väljare

Det Kristdemokraterna nu hoppas på är att bli en magnet för väljare, som ogillar Decemberöverenskommelsen och som gått till Sverigedemokraterna. Nu är inte längre Sverigedemokraterna det enda oppositionspartiet, som flera ombud formulerade det i talarstolen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet