Foto: TT

S tiger sedan DÖ fallit

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen och en av dem som förhandlade fram Decemberöverenskommelsen (DÖ), vill inte svara på frågor sedan det blivit känt att samtliga fyra allianspartier står enade i att överge DÖ.

Efter KD:s beslut att lämna DÖ sade Tomas Eneroth först att han förutsätter att de övriga borgerliga partierna står kvar vid överenskommelsen. När det sedan blir känt att M, FP och C håller med KD om att DÖ har fallit avböjer Tomas Eneroth, genom sin pressansvarige, att just för stunden kommentera läget.

Tidigare sade Tomas Eneroth såhär:

DÖ upphävd

– Kristdemokraterna är ett splittrat parti och har inte förmågan att hålla politiska överenskommelser ens ett år. Det skadar tilltron för KD för lång tid framöver.

Han tillade också att världsläget är säkerhetspolitiskt osäkert, samt att en internationell flyktingkris råder och att ett sådant läge kräver stabilitet, inte kaos.

V kräver svar om SD

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att han inte längre litar på KD.

– Gör man sådana här viktiga uppgörelser och sedan löper ifrån dem så undrar man vad ett handslag är värt.

Han vill också ha ett svar på hur KD:s förhållande till Sverigedemokraterna kommer att se ut.

– Är de beredda att göra sig politiskt beroende av Sverigedemokraterna och samarbeta med dem? Det är den frågan som kommer och det måste de förklara nu.

SD välkommnar beskedet

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tog positivt emot beskedet, och skrev på twitter:

”KD lämnar DÖ. Vi välkomnar detta och kommer under nästa vecka att väcka misstroendeförklaring mot finansministern Dags för nyval!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet