Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlskrona kommun har ansökt om kameraövervakning på flera skolor efter skadegörelse och oroligheter. Foto: TT/SVT

Karlskrona vill övervaka flera skolor – får vänta ett år på tillstånd

Publicerad

För att få stopp på skadegörelse och vandalisering vill Karlskrona kommun sätta upp övervakningskameror på flera skolor.
Men handläggningstiden hos Datainspektionen har varit längre än väntat och snart har det gått ett år.
– Det är olyckligt, säger Marina Eriksson, avdelningschef Karlskrona kommun.

Klotter, krossade fönster och bränder på Karlskronas skolor har kostat miljonbelopp de senaste åren. Senast för några veckor sedan utsattes Jändelskolan för en klotterattack där fasader och vaktmästarens bil klottrades ner med könsord och hakkors.

– Det är jättetråkigt. Det är onödiga pengar som har lagts på skadegörelse och som hade kunnat gå till ny lekutrustning på skolan, mer modern IT-utrustning eller kanske fler vuxna på skolan, säger Marina Eriksson, avdelningschef för stöd, resurser och strategisk planering. 

”Det är olyckligt”

Nu planerar kommunen att sätta upp övervakningskameror på Jändelsskolan. Redan i slutet på förra året ansökte Karlskrona kommun om att sätta upp kameror på Thörnströmska gymnasiet och Sunnadalskolan.

Svaret väntades komma innan sommaren – men trots att det snart gått ett år har kommunen fortfarande inte fått besked från Datainspektionen.

– Det är olyckligt att det tar så lång tid. När man skickar in en ansökan så skapar det en viss förväntan från olika parter och då kan det bli en besvikelse eller frustration när ingenting händer, säger Marina Eriksson.

Ett års väntan

Datainspektionen tog över tillståndsprocessen gällande övervakningskameror i augusti 2018 när den nya kameraövervakningslagen trädde i kraft.

Just nu ligger det 455 ansökningar om kameraövervakning hos myndigheten varav uppskattningsvis 60-70 handlar om skolbevakning. Handläggningstiden är ungefär ett år.

– Det beror till stor del på att vi inte har fått extra resurser att ta hand om alla de här tillstånden vi fick i uppgift att ta hand om. Vi hade kanske inte heller fullt räknat med att det skulle bli så pass omfattande intåg av ansökningar som det varit, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Datainspektionen ska få mer resurser efter årsskiftet och hoppas då kunna korta handläggningstiderna.

– Vi har förhoppning om att handläggningstiden för tillstånd kommer att minska på sikt men det kommer ta tid tyvärr, säger Nils Henckel.

Så mycket har skadegörelsen på Karlskronas skolor kostat

Visa

2018: 1 447 863 kronor

2017: 1 735 274 kronor

2016: 1 259 406 kronor

2015: 1 034 613 kronor

2014: 1 543 421 kronor

Källa: Karlskrona kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer