Länsmuseet fick nya miljoner – skyllde minusresultat på pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Museichefen Marcus Sandekjer fick sex extra miljoner från Region Blekinge och Karlskrona kommun för att rädda Blekinge museum undan konkurs. Officiellt förklarade han museets dåliga ekonomi med bland annat negativa effekter av coronapandemin.

Nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att Sandekjer gav en missvisande bild till både den egna styrelsen och beslutande politiker.

I november 2021 beslutade två av Blekinge museums stiftare, Region Blekinge och Karlskrona kommun, att bevilja sex extra skattemiljoner till det ekonomiskt blödande museet.

Länsmuseets revisorer hade tidigare samma år varnat för likvidation och läget beskrevs som ”akut”.

Beviljade nya pengar

I en hemställan till politikerna inför beslutet tecknade museichefen Marcus Sandekjer en bred bakgrundsskiss till vad som orsakat den ekonomiska krisen.

Där återkom museichefen till samma orsaker som han tidigare och vid upprepade tillfällen berättat om för styrelsen och i flera tidningsreportage och tv-inslag:

Vikande bidragsfinansiering, uppkomna fastighetsproblem och negativa följder av pandemin hade i en olycklig kombination skapat en akut ekonomisk kris redan 2020. Och politikerna sa ja.

Museet fick nya miljoner och dessutom ett uppskrivet driftbidrag på totalt 1,2 miljoner.

Museichefen: ”Ett nollsummespel”

Men när SVT Nyheter Blekinge granskar resultatrapporter och årsredovisningar för den aktuella perioden visar det sig tvärtom att coronapandemin inte bidrog till minusresultatet på 900 000 kronor år 2020. Pandemistödet täckte det påstådda intäktsbortfallet och entréintäkterna var till och med högre än det tidigare rekordåret 2019.

Och efter att SVT ställt upprepade frågor om pandemins effekter på det ekonomiska resultatet för 2020 låter det annorlunda:

– I princip så har vi fått in de pengar som vi beräknade att vi helt enkelt inte fick in. Och det är ju då ett nollsummespel, säger Marcus Sandekjer.

Världsutställningen om Karlskronas historia beräknades kosta två miljoner kronor när arbetet inleddes 2017. Slutnotan blev nästan fyra miljoner kronor dyrare. Foto: SVT

Utställning – för sex miljoner

SVT Nyheter Blekinges granskning visar däremot att den nya Världsarvsutställningen om Karlskronas historia påverkat resultatet negativt – utställningen skulle ha kostat två miljoner kronor enligt interna dokument, slutnotan landade på sex miljoner. Kostnaden för den jättesatsningen har inte belysts lika ofta när de röda siffrorna krävt en förklaring trots att revisorerna betonat att museet nu måste anpassa utgifterna till intäkterna.

– Här och nu kan jag inte svara på varför den har blivit dyrare, men samtidigt ska man ha i åminne att det var en satsning vi gjorde för att förstärka ekonomin, säger styrelsens ordförande Jesper Rehn (L).

Så förklarade museichefen de röda siffrorna 2020

Ur visionsdokument 2021:

”2020 och 2021 är dock inte ekonomin i balans på grund av corona och fastighetsproblem.”

Intervju med SVT den 10 december 2020:

”Det beror på olika saker, bland annat att vi har stängt på grund av corona. Vi tappar ganska mycket av våra intäkter därigenom.”

Verksamhetsberättelse 2020:

”Under 2020 slogs museet mot både pandemi och fastighetsproblem.”

”Ekonomin påverkades starkt av pandemin och kommer med stor sannolikhet även ha negativ inverkan på ekonomin under stora delar av 2021.”

”Viruset som drabbade större delen av världen skapade alltså stora ekonomiska och verksamhetsmässiga problem också för Blekinge.”

Styrelseprotokoll 2021:

”Informerade att bokslut 2020 i stort sett är klart och visar på minus 900 tkr vilket i stort sett beror på uteblivna intäkter p.g.a. pandemin, samt de ökade kostnaderna för fastigheterna.”

Intervju med BLT den 10 december 2020:

”Corona och fastighetsproblemen ovanpå detta gör att vi ser stora utmaningar inför 2021.”

Ur hemställan till stiftarna 31 augusti 2021:

”Blekinge museum har på grund av en långsamt vikande bidragsfinansiering, pandemi, samt växande fastighetsproblem hamnat i ett svårt ekonomiskt läge.”

”Effekterna av corona blev därför inte bara av direkt ekonomisk art utan även att den försvårade en strukturomvandling av museet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.