Tidigare anställd: ”Inget man skulle prata om”

Publicerad

Redan för ett år sedan pekade chefen på Blekinge museum ut fastighetsproblem och coronapandemin som avgörande orsaker bakom de röda siffrorna. Den som ifrågasatte bilden tydligast köptes senare ut från sin tjänst.

Frågan är fortsatt känslig och ingen av de tidigare anställda som SVT varit i kontakt med vill vittna öppet om situationen på länsmuseet.

– Om man uttrycker sina åsikter blir det konsekvenser, säger en av dem.

För nästan exakt ett år sedan valde den dåvarande fastighetschefen Christer Persson på museet att bland annat vända sig till styrelsen med en beskrivning av den rådande situationen som inte stämde överens med den bild som museets ledning förmedlat – både internt och externt.

– Vi var inte överens om den ekonomiska beskrivningen och det var upprinnelsen till att jag kontaktade styrelsen. Men jag har gått vidare nu och lagt det bakom mig. Jag vill därför inte kommentera det mer än så, säger Christer Persson.

”Hade olika syn”

Persson köptes ut, ytterligare två medarbetare på fastighetsavdelningen lämnade museet – och i dag saknar museet egen fastighetspersonal.

– Eftersom museet kunde ha öppet under sommaren 2020 och dessutom ta entré, så var vi flera som undrade över på vilket sätt pandemin egentligen drabbat oss ekonomiskt. Men det var inget man skulle prata om, säger en tidigare anställd.

Museichefen Marcus Sandekjer bekräftar personalkonflikten förra våren.

– Jag och den dåvarande chefen hade inte samma uppfattning, där jag menade att fastighetskostnaderna har ökat och att det är en del av ekonomin, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.