Ordförande ljög om revisorernas stöd – tvingades backa

Uppdaterad
Publicerad

Först hävdade ledningen att museets revisorer ställt sig bakom de officiella förklaringarna till stiftelsens minusresultat.

Men när SVT ställer kontrollfrågor till revisorerna låter det annorlunda.

Både utåt sett och internt har museets ledning alltså velat ge sken av att också revisorerna ställt sig bakom de påstådda orsakerna till museets utsatta ekonomiska läge.

Men när SVT under granskningen av länsmuseets ekonomi ställer kontrollfrågor till museets fyra revisorer får vi andra svar.

Ingen av revisorerna vill med hänvisning till tystnadsplikten låta sig intervjuas men i ett gemensamt undertecknat mejl från den 21 februari framgår det att revisorerna aldrig stöttat den bild som ledningen upprepat gång på gång de senaste åren:

”Vi har inte gjort någon annan analys av ekonomiska ställningen eller dess samband än det som står i våra rapporter.”, skriver revisorsgruppen i svaret till SVT.

Samma besked lämnar revisorerna därefter till styrelsens ordförande Jesper Rehn (L), som då backar från sina tidigare påståenden.

– Det är helt korrekt att revisorerna inte skriver om pandemin, jag kan bara erkänna det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.