Björn Mogreen har beskrivits som en av Sydsveriges mest klassiska krimreportrar. Foto: SVT

Legendariske Sydöstranreportern Björn Mogreen har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Lokaltidningsprofilen, författaren och mångåriga rättrsreportern Björn Mogreen avled under onsdagskvällen i sviter av cancer och covid-19.

För många Blekingebor har Björn Mogreen i många år varit ett välbekant namn, inte minst för Sydöstrans läsare.

Han arbetade på tidningen från 1971 och fyra decennier framåt. Dödsbeskedet har i dag tagits emot med sorg av redaktionen. 

– Det kom som en chock trots att jag visste att han var svårt sjuk, men han var ändå vid gott mod hela tiden, säger Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson om beskedet.

”Klok kollega”

Under karriären gjorde sig Mogreen känd som en vass krimreporter, eller rättsreporter som han föredrog att kalla sig, såväl som en omtyckt kollega.

– Jag kände att jag stod honom nära och det var nog många som gjorde, han var en klok kollega och någon man gärna vände sig till, säger Anders Nilsson.

Skrev nio böcker i rasande fart

Björn Mogreen pensionerade sig vid 67-års ålder men saktade inte ner arbetstempot. Trots att han lovat sig själv att inte skriva en bok blev det trots allt nio böcker på rask takt – allt från barnböcker till deckare, dikter och novellsamlingar.

Han beskrev själv sitt skrivande som en terapi snarare än ambitioner på priser och försäljningssiffror.

– Det är klyschigt att säga ”vad är alternativet?”, men lite så är det. Antingen lägger jag mig ner och tynar bort eller så kämpar jag lite grann. Och kämpar jag lite grann kan jag vinna lite grann, sa Björn Mogreen när SVT Blekinge träffade honom i januari i år.

Se det tidigare mötet med Björn Mogreen om hans författarskap:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.