Medieprofilen gör författardebut – med nio böcker på en gång

Publicerad

När lokaltidningsprofilen Björn Mogreen gick i pension efter 45 år på Sydöstran lovade han att inte skriva en bok. Det löftet kunde han inte hålla.

– Ska man koka ner det riktigt ordentligt handlar det om fåfänga, säger han.

För många Sydöstran-läsare har Björn Mogreen varit ett välbekant namn under de senaste fyra decennierna. När han häromåret gick i pension lovade han både sig själv och sin omgivning att inte göra som andra nypensionerade journalister och skriva en bok.

– Det är så många som har gjort det, och det är sällan man läser något som är riktigt bra. Men jag ändrade den uppfattningen, säger Björn Mogreen.

Och nu ger han istället ut nio böcker på en och samma gång. Allt från barnböcker till deckare, dikter och novellsamlingar.

Drabbades av hjärntumör

Björn Mogreen beskriver hur han efter pensioneringen började känna sig bortglömd, att han inte gjort ett tillräckligt stort avtryck. Och i ungefär samma veva upptäckte läkarna en elakartad tumör i hans hjärna.

– Man låg lite sömnlös och funderade på morgondagen. Om man hade något att lämna efter sig till sina barn och barnbarn. Då kom jag underfund med att jag skulle skriva en bok i alla fall. Den gick på en dag så var den färdig. Då tänkte jag att jag hinner med en till. Då gick den också på en dag. Så då började jag med en tredje.

Skrivandet blev terapi

Skrivandet beskriver han som en slags terapi, ett sätt att tänka på något positivt. Han menar att böckerna inte kommer få in honom i Svenska Akademin eller vinna några Augustpriser, utan förhoppningen han har är bara att kunna sälja av den begränsade upplagan han tryckt upp.

– Det är klyschigt att säga ”vad är alternativet?”, men lite så är det. Antingen lägger jag mig ner och tynar bort eller så kämpar jag lite grann. Och kämpar jag lite grann kan jag vinna lite grann.

Hur mår du i dag?

– Rent psykiskt mår jag utmärkt. Sen blir jag lite svag i musklerna och närminnet och synen har fått lite stryk, men det är sådant man kan leva med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.