Naloxonet häver snabbt överdoser av opioider, till exempel fentanyl, heroin, oxycontin och tramadol. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Livräddande nässpray på väg till Blekinge

Publicerad

Med bara en liten puff i näsan kan läkemedlet Naloxon häva en dödlig överdos. Nu hoppas Landstinget Blekinge att de ska kunna börja dela ut sprayen till länets missbrukare efter årsskiftet.

Naloxon har länge funnits inom vården och är ett ämne som häver överdoser av opioider, till exempel heroin, fentanyl och vissa läkemedel. I början av året godkände Socialstyrelsen att landstingen även kan få dela ut läkemedlet till missbrukare, men trots det är det bara tre landsting som i dag tillhandahåller så kallade Naloxonprogram.

Nu hoppas Blekinge bli det fjärde.

– Kortfattat motverkar naloxonet opioderna i kroppen, och gör att risken att du får ett andningsstopp upphävs. Så det räddar helt klart livet på personer som tagit en överdos, säger Karin Månsson, avdelningschef på beroendemottagningen.

Opioider vanliga i Blekinge

I Blekinge har ett flertal personer avlidit det senaste året efter fentanyl-överdoser, vilket har lett till omfattande polisutredningar och att ett antal män åtalats för att ha sålt preparaten. Men även andra preparat har ökat i förekomst.

– Det märkliga är att vi ser skillnad på östra och västra Blekinge i vilka preparat som används. I västra Blekinge är opioiderna vanligare. Vi har sett att fentanyler förekommer, men det vanligaste är andra typer av opioder, som oxycontin, oxykodon och tramadol.

På S:t Görans sjukhus i Stockholm har naloxon delats ut sedan tidigt i år, och bedömningen är att det redan kan ha räddat uppåt 160 liv. Därutöver har även Uppsala och Skåne inlett naloxonprogram.

Lär ut livräddande åtgärder

Efter årsskiftet flyttar beroendemottagningen i Blekinge in i större lokaler, och i samband med det planerar de att starta Naloxonprogrammet. Förutom att dela ut preparatet till beroende, och personer som vistas i de miljöerna, kommer de även få genomgå en utbildning i livräddande åtgärder.

– Det handlar om att lära de att först ringa ambulans, sedan göra hjärt- och lungräddning, lägga i framstupa sidoläge och eventuellt ge naloxon för att häva överdosen. När vi ger beroendesjuka den här möjligheten vill vi visa att vi tar de på allvar och att vi vill att de ska överleva, säger Karin Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.