Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Erixon (SD) tänker fortsätta leda Sverigedemokraterna i Sölvesborg i opposition. Foto: SVT

Louise Erixon (SD): ”Ett oerhört svek mot väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Sölvesborg gjorde ett rekordval – men tappar ändå makten efter att Moderaterna bytt sida. För partiets gruppledare Louise Erixon (SD) kom beskedet som en chock.

– Det var overkligt, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Moderaterna byter sida i Sölvesborg och formar politiskt styre tillsammans med S, C och SoL-partiet. Beskedet kom under fredagsmorgonen, och mottogs med chock av Louise Erixon (SD).

– Jag blev lite tagen på sängen. Det är ett oerhört svek mot väljarna. Det saknar motstycke, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Valet 2022 Blekinge

Starkt kritiska mot Moderaterna

Enligt Louise Erixon är det här ett resultat av att Moderaterna gjort sig omöjliga att förhandla med.

– De har bara brytt sig om välavlönade poster och personlig inkomst, och har vägrat att prata om politik eller förhandla om posterna med oss utan bara ställt ultimatum. Då kommer man aldrig fram till ett förhandlingsläge.

Ni nådde nästan 40 procent av väljarstödet i Sölvesborg, men tappar ändå makten. Är ni självkritiska?

– Det jag försöker förmedla är att vi aldrig kom till förhandlingar. Vi fick aldrig någon återkoppling från Moderaterna.

Så här blev mandatfördelningen i Sölvesborgs kommun. Foto: SVT Design

Kommer leda i opposition

Hon säger vidare att hon planerar att fortsätta leda Sverigedemokraterna i opposition under den kommande mandatperioden.

– Det är min ingång, absolut. Det är klart att det hade varit roligt att fortsätta förändra Sölvesborg i rätt riktning, och vi får se nu vad som händer med alla pågående projekt. Men det är roligt att sitta i opposition också, det finns inget Sverigedemokraterna är bättre på, säger Louise Erixon (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet