Oppositionsrådet Johanna Beijer (S), och kommunalrådet Louise Erixon (SD) om stoppet för vindkraftsprojektet Taggen utanför Sölvesborg. Foto: SVT

Så reagerar politiker på vindkraftsstoppet

Publicerad

Sölvesborgs politiker reagerar på beskedet att vindkraftsprojektet Taggen avbryts.
– Det är jättetråkigt, säger oppositionsrådet Johanna Beijer (S).

Sölvesborgs oppositionsråd Johanna Beijer (S) beklagar att vindkraftsprojektet i Hanöbukten inte blir av.

– Det är jättetråkigt både för Sölvesborgarna och näringslivet, men också för Blekinge och södra Sverige. Vi behöver mer energiproduktion här hos oss. Det är också så klart tråkigt för kommande generationer. Vi vuxna behöver kunna ta tag i klimatomställningen och göra allt som står i vår makt. Det här beslutet tar inte det arbetet i rätt riktning, säger hon.

Skjutits upp

Sölvesborgs kommunfullmäktige har flera gånger skjutit upp sitt ställningstagande om Taggen Vindpark. I december var det meningen att kommunen skulle komma med ett slutgiltigt beslut.

Men något ställningstagande från Sölvesborg kommun behövs inte längre när företaget bakom planerna nu avbrutit projektet på grund av motståndet från Försvarsmakten.

”Blev förvånad”

Så här reagerar kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) på dagens besked:

– Jag har förstått att man inte sett någon framkomlig väg i och med försvarets kritiska inställning. I Samstyret hade vi planerat att bjuda in Vattenfall igen för att informera oss om det senaste innan slutgiltigt beslut i december. Därför blev jag lite förvånad när detta besked kom i dag. Nu blir det ingen prövning och det får vi givetvis acceptera, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer