Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg Foto: SVT

Louise Erixon (SD) om tiggeriförbudet: ”Oerhört viktig dom”

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, Louise Erixon (SD), välkomnar Högsta förvaltningsdomstolens beslut att tillåta ett tiggeriförbud i Vellinge.
– Detta är en oerhört viktig dom för oss i kommunerna som drivit denna fråga, säger hon.

Skånska Vellinge har tidigare fått nej i alla instanser efter att länsstyrelsen upphävde ett beslut i kommunfullmäktige om ett tiggeriförbud på vissa platser.

– Vi har länge påtalat att länsstyrelsens stopp av tiggeriförbud måste prövas rättsligt. Samstyret har redan i november uppdragit till förvaltningen att återkomma med förslag om tiggerimotverkande åtgärder, så jag utgår från att det som sker i Vellinge också kan bli verklighet i Sölvesborg, säger Louise Erixon.

M också positiva

Även Emilie Pilthammar (M), kommunstyrelsens vice ordförande, välkomnar möjligheten att kunna införa ett tiggeriförbud.

– Det är en sak vi har diskuterat i samstyret, säger hon.

Redan 2015 motionerade Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige om att använda lokala ordningsföreskrifter för att förhindra tiggeri – utan att få stöd av Moderaterna.

– Den gången vägrade jag att gå med mitt eget parti, säger Emilie Pilthammar.

Hur ett förbud skulle kunna se ut i Sölvesborg – till exempel vilka platser som skulle kunna omfattas – är för tidigt att säga, menar hon.

– Det måste jag ta med vår partigrupp först, och sedan samstyret. Men det öppnar dörrar som kanske varit stängda tidigare.

Minskat behov

Själv upplever hon att antalet personer som tigger i kommunen har minskat på senare år.

– Som det ser ut just nu är det inget akut läge eftersom det är lite kallt. Det var ett större bekymmer för några år sedan än vad det är nu.

– Men vi kommer att se över det här och titta på Vellinge. Det är en Moderatledd kommun som jag tittat på mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet