Carina Wutzler (M) kommunalråd Vellinge är nöjd över Högsta Förvaltningsdomstolens beslut. Foto: Sofia Ekhem

Wutzler: ”Tror att många kommuner kommer följa efter”

Uppdaterad
Publicerad

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge som varit drivande i frågan om lokalt tiggeriförbud, är glad och lättad över Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

– Såklart är det glädjande att vi fått rätt. Det har gått igenom många olika instanser. Jag har trott att det var möjligt, men lagstiftningen har varit otydlig. Därför är det bra med ett klargörande, säger Carina Wutzler (M) till SVT Nyheter.

Högsta Förvaltningsdomstolen slår fast att enskilda kommuner har rätt att införa tiggeriförbud. Därmed gick domstolen emot flera tidigare instanser, såväl länsstyrelsen som förvaltningsrätten och kammarrätten.

Hur väntat var beslutet?

– Jag har varit ganska osäker. Jag var väldigt positiv till att vi fick prövningstillstånd, för det innebär att vi fick ett prejudikat i frågan, säger hon.

Att domen är prejudicerande innebär att fler kommuner kan följa efter med liknande förbud och luta sig mot Högsta Förvaltningsdomstolens beslut.

– Jag tror att många kommuner kommer följa efter. Det är många kommuner som hört av sig under processen och följt den med intresse, säger Carina Wutzler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer