Vellinge kommun har tidigare fått nej i alla instanser. Foto: Lars Pehrson/TT

Ja till tiggeriförbud i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Frågan om ett lokalt tiggeriförbud i skånska Vellinge avgjordes idag av högsta juridiska instans. Högsta förvaltningsdomstolen upphäver kammarrättens tidigare beslut, och ger därmed grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud.

Har fått nej i alla instanser

Vellinge kommun har tidigare fått nej i alla instanser, efter att kommunen överklagade länsstyrelsen beslut att upphäva ett beslut i kommunfullmäktige om att införa ett tiggeriförbud på vissa avgränsade platser i kommunen.

Vellinge kommun har hävdat att tiggare orsakar störningar genom ”upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”. Tidigare instanser har angett att Vellinge inte visat att tiggeriet orsakat störningar i den allmänna ordningen.

Dagens besked innebär att Högsta förvaltningsdomstolen fastställer kommunens beslut.

Måste ha visst syfte

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar bland annat att kommuner har vittgående befogenheter när det gäller lokala ordningsföreskrifter, men att ett förbud måste ha ett visst syfte.

– Det får inte vara allt för långtgående och det finns vissa begränsningar, framför allt geografiskt, säger Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, till SVT Nyheter.

Samtidigt slår den högsta instansen fast att det inte krävs någon särskild utredning för att visa på störningar av en viss omfattning för att företeelsen – tiggeri i detta fall – ska kunna regleras.

– Kommunen behöver inte bevisa att det är störning av sån omfattning eller sån grad att det är motiverat med en reglering. Kommunen får bedöma om det utgör en potentiell störning, säger Ulrik Von Essen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet