Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka är för att beslutet om tiggeri överklagas. Foto: SVT/TT

Kungsbacka överklagar beslutet om tiggeritillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun tänker fortsätta driva frågan om att det ska krävas tillstånd för att tigga i stan. En majoritet bestående av M, SD och det lokala partiet Kungsbackaborna röstade för att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Länsstyrelsen i Halland har tidigare satt stopp för kommunens planer att begränsa tiggeriet. Förhandlingarna i kommunstyrelsen har pågått under tisdagen. Det slutade med att det blir en överklagan.

”Skapar viss brottslighet”

– Vi hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolen som kommit fram till att det är kommunen som äger frågan. Det är kommunen som ska sätta gränserna för passivt tiggeri. Vi tycker att vi har stöd i det, säger Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han tillägger att partiet inte anser att tiggeri är ett sätt att försörja sig.

– Det skapar ju viss brottslighet och vi har fått synpunkter från handlare som inte vill ha tiggare utanför sina affärer, säger Hans Forsberg (M).

Fredrik Hansson (C), kommunalråd i Kungsbacka. Foto: Privat

”Tycker det är tråkigt”

De partierna som röstade emot överklagan var L, C, S och Mp. Fredrik Hansson är kommunalråd för Centerpartiet.

– Jag tycker det är tråkigt. Det handlar om att visa medmänsklighet för människor som är i en utsatt situation. Vid överprövning tror jag inte att det kommer bli någon ändring, säger han.

Under måndagen kom Högsta förvaltningsrättens dom som gav Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på vissa platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.