Peter Jupén, chefsjurist på Länsstyrelsen, om varför Kungsbackas tiggeriförbud rivs upp. Foto: SVT//TT

Krav på tiggeritillstånd i Kungsbacka stoppas av Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland stoppar Kungsbacka kommuns krav på tiggeritillstånd. Beslutet motiveras med att det saknas bevis för att en passiv penninginsamling stör den allmänna ordningen.

För en månad sedan röstade fullmäktige i Kungsbacka igenom ett förslag om att kräva tillstånd för så kallad passiv pengainsamling, vilket innebär att de som tigger skulle behöva söka tillstånd hos polisen. Men nu river Länsstyrelsen upp beslutet.

– Vi bedömer att man inte kan införa en tillståndsplikt för en passiv penninginsamling. Det finns inget som visar att det påverkar den allmänna ordningen negativt om man håller sig passiv, Peter Jupén, chefsjurist på Länsstyrelsen i Halland.

Saknas belägg för ett förbud

Beslutet motiveras med att Kungsbacka kommun inte har bevisat att det förekommit störningar när det gäller tiggeri i sådan omfattning att det är motiverat att införa tillståndsplikt.

Länsstyrelsen menar också att det geografiska området är för stort, då tiggerförbudet skulle gälla alla detaljplanelagda områden i kommunen.

”Vi gör en överklagan”

Politiker från Moderaterna och Sverigedemokraterna vill nu överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsens beslut är inte helt oväntat. Vi vill gå hela vägen och pröva det fullt ut, säger Carita Boulwén (SD).

Hon får medhåll från Lisa Andersson, gruppledarna för Moderaterna i Kungsbacka.

– Jag tycker att vårt förslag är väldigt bra, och det är olyckligt att Länsstyrelsen upphäver det. Personligen tycker jag att vi gör en överklagan och jag ska diskutera detta med mina kollegor, säger hon.

Lisa Andersson, gruppledare för Moderaterna i Kungsbacka. Foto: Privat

Enligt Länsstyrelsen har det inte förekommit tiggeri i någon omfattning som uppfattas som stört ordningen?

– Det har inte skett någon incident, nej. Men allt måste inte ha varit ett problem, man gör många saker i förebyggande syfte, säger Lisa Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.