Konversation mellan den misstänkte bedragaren och en av de drabbade. Foto: TT och polisens förundersökning

Hovrätten nästa för misstänkt lyxbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Det som kunde börja med ett köp av en dator slutade i skulder på hundratusentals kronor. I dag inleds hovrättsförhandlingarna mot den 29-årige mannen – numera känd som storbedragaren – som tidigare dömts för andra grova bedrägerier.

Fängelsedomen mot den misstänkta bedragaren tas i dag upp i hovrätten, efter att förhandlingarna ställdes in redan i januari då mannen satt frihetsberövad i Marocko.

Det var förra sommaren som 29-åringen dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för ett 30-tal fall av grova bedrägerier. Både den misstänkta 29-åringen och åklagaren överklagade tingsrättens dom.

– Han förnekar detta. Han menar att han inte har gjort det åklagaren lägger honom till last. Det är inte han som ska bevisa sin oskuld utan åklagaren ska bevisa hans skuld, säger 29-åringens försvarare Björn Lindmar.

Lurade till sig personuppgifter

Historien började egentligen redan när den misstänkte bedragen bara var 18 år gammal. För det var då hans affärsverksamhet drog igång, då han öppnade en butik där det skedde försäljning av hemelektronik.

Men syftet med det som startade som en liten enskild firma visade sig vara något helt annat.

Mellan 2012 och 2014 drev mannen flera olika företag i länet och lyckades då lura till sig personuppgifter av sina kunder. Han misstänks sedan ha genomfört kreditansökningar i deras namn.

Vill skärpa straffet

Sommaren 2017 dömdes den nu 29-årige mannen i Blekinge tingsrätt.

Bevisningen visade då att han lurat till sig personuppgifter och genom dem genomfört både falska lån och köp i andras namn. På det sättet misstänks han, enligt det omfattande åtalet, ha lurat till sig miljontals kronor av totalt 33 personer som varit hans kunder.

Några av bedrägerierna upptäcktes i tid och kunde stoppas – men totalt lyckades mannen lura till sig 1,4 miljoner kronor.

Åklagaren menar att tingsrättens straff på tre års fängelse bör skärpas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet