Lyckå slottsruin är utsatt för klotter. Foto: SVT

Lyckå slottsruin utsatt för ny vandalisering: ”Det är jättetrist”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det hänt igen. Lyckå slottsruin i Lyckeby utanför Karlskrona har åter utsatts för klotter och nedskräpning. Skadegörelsen är polisanmäld.

Det var i februari som SVT Nyheter Blekinge senast rapporterade om att den gamla borgen i Lyckeby utanför Karlskrona återkommande utsätts för vandalisering. Länsstyrelsen i Blekinge län och Karlskrona kommun samarbetade då om att montera ny belysning för att minska skadegörelsen.

Men det har alltså inte hjälpt. Nu i april har en ny polisanmälan gjorts om att slottsruinen, som är ett av Blekinges kulturminnen, återigen utsatts för skadegörelse, klotter och nedskräpning.

– Det är jättetrist. Det är en plats som folk uppskattar och det är aldrig roligt när det förstörs, säger Karl-Oskar Erlandsson, som är arkeolog på länsstyrelsen.

Karl-Oskar Erlandsson är arkeolog på länsstyrelsen. Foto: SVT

”Ständigt återkommande”

Det senaste fallet av skadegörelse upptäcktes av föreningen Lyckeby Gille och det var de som också gjorde en polisanmälan.

– Lyckeby Gille lägger ned arbete på Lyckå slottsruin och vi på länsstyrelsen lägger ned statliga pengar på anläggningen. Det är inte kul när det är klottrat och nedskräpat. Men det har varit ständigt  återkommande sedan jag började jobba här för sex år sedan och säkert längre än så, säger säger Karl-Oskar Erlandsson.

Nya åtgärder

Nu planeras ytterligare åtgärder för att förhindra fortsatt skadegörelse.

– Det förekommer diskussioner med Karlskrona kommun om att sätta upp en vägbom, som gör det besvärligare att ta sig dit med motorfordon. Det kan förhoppningsvis minska skadegörelsen, säger säger Karl-Oskar Erlandsson.

Rester från medeltida stad

Ruinen intill Verköleden i Lyckeby utanför Karlskrona är resterna från en länsherreborg från det medeltida Lyckå stad. Den var den östligaste utposten i dåvarande östra Danmark.

Borgen byggdes under 1500-talet. Den var inblandad vid flera stridigheter mellan Sverige och Danmark.

Slottsruinen var en gång i tiden en ståtlig byggnad med två hörntorn. 2014 genomfördes en renovering av det gamla kulturminnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.