M vill ena alliansen i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Sölvesborg vill samla alliansen och gå ihop med Sol-partiet och på så sätt bli större än Sverigedemokraterna. Men för att kunna styra kommunen behöver de fortfarande stöd från något mer parti.

Moderaterna har fått en vågmästarroll i Sölvesborg och under ondagskvällen träffades partiets medlemmar för att bestämma hur de ska agera framöver – välja att stödja Sverigedemokraterna som blev näst största parti, styra blocköverskridande med Socialdemokraterna eller i minoritet tillsammans med allianspartierna.

– Vi kom fram till att vi ska fortsätta att jobba på att ena vår allians och se vad den då kan åstadkomma, säger Kith Mårtensson, Moderaternas förstanamn i Sölvesborg.

Val 2018 Blekinge

Vill ta med SoL-partiet

Har ni bestämt er för att inte samarbeta med Socialdemokraterna?

– Vi har inte bestämt någonting mer än att vi initialt ska försöka få ihop Alliansen och även ta med SoL-partiet. Då blir vi något större än SD, säger hon.

– Väljarna har visat att man är trött på det här styret och det ska man respektera. Vi ska försöka få ihop alliansen och göra något bra av det, säger hon.

Kommer ni att försöka få stöd från något annat parti?

– Vi måste få stöd någonstans ifrån, men det vi först måste göra är att få ihop alliansen, säger hon.

Det räcker inte att styra ihop med Sol-partiet?

– Det är en svår situation och vi är inte i hamn där, säger Kith Mårtensson.

Moderaterna kommer i dag att ha ett möte med andra partier i alliansen.

SD vill ha inflytande

Louise Erixson, gruppledare i Sverigedemokraterna säger till SVT Nyheter Blekinge att ett eventuellt stöd till ett alliansstyre i minoritet måste diskuteras i partiet först.

– Men ett sådant stöd skulle inte vara gratis. Vi vill ha inflytande, säger Louise Erixson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet