Försäljningen av bostäder fortsätter även i kristider, men på nya mer digitala sätt. Foto: SVT

Mäklare säljer genom digitala visningar i coronatider

Publicerad

Försäljningen av bostäder fortsätter även i kristider.

Med hjälp av digitala verktyg och färre personer på visningarna kan bostadsaffärerna fortgå, enligt Håkan Hellström, fastighetsmäklare och VD för Svensk fastighetsförmedling Sydost.

– Vi gör precis lika mycket bostadsaffärer i dag som för sex månader sedan, säger han.

Genom att minska antalet besökare på visningar – som sprids ut över längre tid – samt att se till att spekulanterna är väl förberedda genom digitala verktyg, säljer fastighetsmäklarna bostäder trots coronapandemin.

– Vi jobbar med 3D-visningar och livestreaming. Vi jobbar väldigt mycket för att kunden ska få en bra bild av bostaden innan man fysiskt har varit där, säger Håkan Hellström.

Corona i Blekinge

Enligt honom finns det ingen anledning att avvakta med att byta bostad på grund av coronapandemin.

– Skulle det infinna sig någon slags panik kan det gå åt vilket håll som helst. Men vår uppfattning i detta är att det går att byta bostäder lika mycket som tidigare. Om man gör det kommer det inte påverka priserna speciellt mycket, säger han.

Håkan Hellström är fastighetsmäklare och vd för Svensk fastighetsförmedling Sydost. Foto: SVT

Kortsiktiga förändringar

Två scenarior som skulle kunna uppstå om pandemin får fler säljare att vänta med att lägga ut sin bostad på marknaden.

Ett minskat utbud i kombination med efterfråga leder till en prisuppgång. Om alla säljare senare lägger ut sina bostäder på samma gång kommer priserna sjunka. Den typen av kortsiktiga upp- och nedgångar gynnar inte bostadsbytarna, menar Håkan Hellström.

– Det tryggaste är när man har en stabil liten försiktig uppgång eller nedgång av priserna. I Blekinge är jag ganska övertygad om att vi kommer se en liten försiktig uppgång av bostadspriserna när vi summerar året, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet