Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Ronneby misstänks för krigsbrott i Syrien sommaren 2015. Mannen ställs inför häktningsdomare i Blekinge under fredagen. Foto: EPA/TT

Ronnebybo misstänks för krigsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En Ronnebybo i 50-årsåldern begärs häktad för grova krigsförbrytelser som ska ha skett i Syrien under 2015. Två personer ska vara offer, men exakt vad brotten består i är i nuläget oklart.

I mitten av januari inleddes en förundersökning gällande grova krigsförbrytelser i Syrien. Två personer står uppsatta som målsäganden.

Målsägandebiträde Ghita Hadding Wiberg vill inte kommentera ärendet.

Mannen ska enligt sin försvarsadvokat Per Swahn tillsammans med sin familj ha bott och jobbat civilt i Syrien, och aldrig haft någon koppling till någon terrororganisation.

– Han förnekar brott och är fullständigt förtvivlad för misstankarna. Han har aldrig deltagit i några stridigheter, säger Per Swahn.

Kom som flykting till Blekinge

Strax efter att brotten ska ha begåtts kom han som flykting till Ronneby, där han i dag, enligt försvararen, lever ett vanligt liv med jobb.

– Det är svårt med brott som ligger så långt tillbaka i tiden. Jag vet inte på vilka grunder det är han anklagas, eller vad det är som ska ha skett, säger Per Swahn.

Den misstänkte mannen, en man i 50-årsåldern från Ronneby, greps tidigt på tisdagsmorgonen. Häktningsförhandlingen hålls under fredagen.

Under 2015 pågick kraftiga strider i Syrien, mellan regeringsstyrkor, gerillagrupper och Islamiska staten.

Enligt uppgifter till Sydöstran greps mannen vid en stor polisinsats i centrala Ronneby under tidiga tisdagsmorgonen, men det är något som varken åklagare eller polis vill uttala sig om.

Krigsförbrytelser som tidigare hette folkrättsbrott, är ett samlingsbegrepp för överträdelser av den internationella humanitära rätten och är brott som begås i samband med krig. Det handlar om grova brott till exempel som tortyr, våldtäkt, sexuellt slaveri, plundring, förstörelse av kulturhistoriska föremål, användande av förbjudna vapen och anfall riktade mot civila.

Straffskalan för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse är fängelse upp till livstid. Krigsförbrytelse av normalgraden kan ge fängelse i högst sex år.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.