I Hovrätten döms mannen för osann försäkran till dagsböter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man fuskade under teoriprov för körkort – fick svaren upplästa i hörsnäcka

Uppdaterad
Publicerad

När en man i 40-årsåldern, hemmahörande i Karlskrona, skrev ett kunskapsprov för körkort hade han en hörsnäcka i örat – ett otillåtet hjälpmedel.

I Kristianstads tingsrätt friades han från brottet, men Hovrätten gör nu en annan bedömning och dömer mannen för osann försäkran, grovt brott.

Det här hände i Kristianstad i november 2020.

Enligt uppgifter från ett vittne på plats genomförde mannen provet på ett misstänkt sätt – och när vittnet konfronterade honom försökte mannen undvika att ta av sig hörlurarna samt aktivt dölja hörsnäckan i örat.

Döms till böter

Enligt Hovrätten bör brottet bedömas som grovt då ett oriktigt provresultat skulle kunnat påverka trafiksäkerheten om mannen fått körkortsbehörighet på felaktiga grunder.

I tingrätten friades mannen för osann försäkran men Hovrätten ändrar den domen. Mannen döms till 50 dagsböter om 150 kronor.

Mannen själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.