Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den som promenerar längs stigarna i Vitahall kan se varningsskyltar. Men det fysiska arbetet med att ta ner skog kommer att påbörjas först efter valet. Foto: Jennifer Alm/SVT

Miljonkostnader innan första spadtaget: ”Ansvarslöst att stoppa”

Uppdaterad
Publicerad

Det fysiska arbetet med bostadsbygget i bokskogen i Sölvesborg har ännu inte påbörjats, men projektet har redan kostat skattebetalarna 2,5 miljoner kronor sedan beslutet togs. Nu går oppositionen till val på att riva upp beslutet.

”Ansvarslöst”, menar Samstyret.

Vid ett maktskifte efter höstens val vill oppositionspartierna i Sölvesborg riva upp beslutet att avverka delar av den stadsnära bokskogen Vitahall för att bygga ett nytt bostadsområde.

Det är Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som vill se att bokskogen förblir orörd. Medan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och SoL-partiet vill att beslutet kvarstår.

2,5 miljoner investerade

Sedan detaljplanen, det juridiska dokumentet som möjliggör byggnationen, vann laga kraft har kommunen inlett det förberedande arbetet av bostadsbygget. Bland annat pågår just nu arbetet med att gräva ner elförsörjning i marken, för en kostnad på cirka två miljoner kronor.

Utöver det har samhällsbyggnadsförvaltningen påbörjat detaljprojekteringen av området, där en extern konsultbyrå upphandlats för 500 000 kronor. Det fysiska arbetet i bokskogen beräknas i sin tur komma igång under hösten.

Hör hur representanter för Samstyret och oppositionspartierna ser på kostnaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet