Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Willy Söderdahl (V) gruppledare, och Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande, är två av de politiker som SVT har pratat med om Vitahalls framtid. Foto: Jennifer Alm/SVT

Bokskogen blir valfråga – oppositionen vill riva upp beslutet om bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade beslutet att bygga bostäder i bokskogen Vitahall i Sölvesborg har vunnit laga kraft och förarbetet pågår. Men får oppositionspartierna som de vill blir det inget första spadtag. Inför valet lovar man nu att riva upp avtalet vid ett maktskifte.

När ett splittrat kommunfullmäktige i februari 2021 beslutade att avverka delar av den stadsnära bokskogen skiljde endast en röst parterna åt: med 25 röster för och 24 emot. Bakom beslutet stod Samstyrets Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, med undantag för SoL-partiet, som valde att rösta med oppositionspartierna.

Beslutet överklagades, men ungefär ett år senare slog Mark- och miljödomstolen fast att det inte fanns några skäl att inte bygga på platsen.

Men inför det stundande valet lyfts frågan återigen av oppositionspartierna – som vill riva upp beslutet vid ett maktskifte.

En av de viktigaste frågorna

Vänsterpartiet och Liberalerna beskriver frågan som en av de centrala för de egna partierna inför valrörelsen. Även Centerpartiet beskriver frågan som viktig inför det kommande valet.

Socialdemokraterna – som 2009 var drivande i beslutet att utreda möjligheterna att bygga på Vitahall innan man svängde i frågan 2020 – vill också se att avtalet rivs upp.

– Frågan finns bland våra vallöften, och vi kommer att medverka till att beslutet rivs upp om det finns en majoritet efter valet, säger Roine Olsson (S), partiets andranamn i kommunstyrelsen.

SoL-partiet meddelar däremot att man är emot att avtalet rivs upp.

– Vi diskuterade frågan i kommunfullmäktige och tog ett demokratiskt beslut som vi finner oss i, säger partiets gruppledare Anders Jönsson. 

Hör företrädare för SD, M, L och V om bostadsbygget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet