Jennie Nilsson, landsbygdsminister Foto: Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Ministern: ”Kan hantera minksmitta i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Coronautbrottet på en minkfarm i Blekinge är inget som oroar landsbygdsminister Jennie Nilsson. Enligt henne finns det goda rutiner för att hantera det här i Sverige.

Både minkar och anställda har konstaterats vara smittade av coronaviruset på en farm i Sölvesborg. Om viruset gått från människa till djur är inte klarlagt, men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan man anta det.

Utbrottet i Sölvesborg är det första i Sverige, men inte i Europa. I bland annat Nederländerna har ett stort antal minkfarmar drabbats. Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är myndigheter i Sverige väl förberedda på eventuella utbrott.

– Vi har väl upparbetade rutiner sedan länge kopplat till smittskydd och det är det som tickar i gång nu där man provtar, smittspårar och isolerar bland annat.

”Fungerar väl”

Hon har stort förtroende för att myndigheter nationellt men även regionalt och lokalt kan klara av att hantera utbrott på svenska minkfarmar.

– Man (myndigheterna) signalerar att det fungerar väl.

TT: Är det säkert att ha minkfarmar öppna under rådande omständigheter?

-Det finns fortfarande en diskussion om det överförs från mink till människa, men det går inte att utesluta att det är så. Det viktiga är att man säkerställer att man har goda rutiner för att hantera eventuella utbrott, säger Jennie Nilsson.

Men hon tillägger:

– Är det så att våra myndigheter signalerar att de behöver något ytterligare för att klara detta så vill jag vara tydlig med att vi kommer agera snabbt och kraftfullt kring det, säger Jennie Nilsson.

Fakta: Mink

Minken är ett mårddjur som blir 30–45 cm lång (utan svansen inräknad).

Djurets ursprung är Nordamerika men finns nu även i Skandinavien, Storbritannien och lokalt på andra platser i Europa.

Sveriges första minkfarm etablerades 1928. På 1950- och 60-talet fanns över 1 300 minkfarmer i Sverige. Nu är antalet farmer ett 40-tal men de är betydligt större.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.