Jörgen Martinsson är vd för branschorganisationen Svensk Mink. Foto: SVT

Vd för Svensk mink: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har konstaterats hos minkar i Sverige, enligt prover från en minkfarm i Sölvesborg.

– Med tanke på situationen i Danmark och Holland så är jag inte förvånad, utan vi har väl varit mentalt förberedda på att vi kan få in smittan även här i Sverige, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Den aktuella minkfarmen har skickat in självdöda minkar som Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har tagit prover på, där det konstaterats att djur har varit smittade av coronaviruset.

– Vi har noga uppföljning med Jordbruksverket, SVA och distriksveterinärer. Jag har haft ett antal kontakter här idag som kommer fortsätta under helgen. Sen kommer vi också att ha telefonmöte på måndag om hur vi ska gå vidare.

I Danmark och Holland har coronaviruset spridit sig snabbt på flera minkfarmar. Smittoläget anses vara så pass allvarligt i Danmark att regeringen beslutat att massavliva smittade minkpopulationer.

I klippet berättar Jörgen Martinsson mer om hur utbrottet hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.