Rånoffret tvingades tömma sitt eget konto. Foto: Polisen

Här tvingas rånoffret länsa sitt eget konto

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten fick en man i 20-årsåldern påhälsning när fem män tvingade sig in i hans hus i Sölvesborg. Nu åtalas två av dem, misstänkta för rån och olaga tvång. Den ene av dem hade offrets skor på sig när han greps.

I slutet på april ska fem män enligt åtalet ha tvingat sig in i 22-åringens bostad i Sölvesborg, mitt i natten. Där ska de ha tvingat honom att lämna ifrån sig kläder, smycken, dator, en mobiltelefon och kontanter. Även skorna ska han ha blivit av med.

Tvingade till sig mobilkoder

Med knytnävsslag i ansiktet och hot om mer våld tvingades mannen av koderna till sin telefon som männen använde för att föra över nästan 15 000 kronor via Swish. Efter det ska han ha tvingats ut från sitt hem för att plocka ut 10 000 kronor till från en bankomat.

Hade offrets skor på sig

Nu har åtal kommit mot två av de misstänkta männen, födda 1994 och 2000. Åklagaren lutar sig mot både muntlig och teknisk bevisning, bland annat övervakningsbilder från bankomaten. När den äldre av dem greps hade han dessutom offrets skor på sig. De två männen åtalas för rån, olaga tvång, penningtvättsbrott. De förnekar brott. Den äldre misstänks för själva rånet, den yngre för att ha använts sitt konto för swish-transaktionerna.

Tidigare dömd

Den äldre mannen har avtjänat fängelsestraff i Kumla och kom ut i början av april. Rånet han misstänks för hände bara tre veckor senare. Offret och en av de misstänkta gärningsmännen känner varandra sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.