Foto: SVT

Mjällby AIF kan göra rekordras

Uppdaterad
Publicerad

Mjällby AIF kan svara för en historisk bottennotering i svensk elitfotboll – om laget åker ur division 1.
Inget lag har tidigare rasat så snabbt i seriesystemen.

Mjällbys supportrar såg allsvensk fotboll så sent som säsongen 2014.

Nu kämpar klubben i botten av division 1. Med fem matcher kvar är laget på nedflyttningsplats, och med ena foten i division 2.

”Folk mår illa”

I händelse av degradering blir Mjällby det första lag att åka ur tre serier på lika många säsonger.

– Folk mår ju illa, så är det bara. Mjällby AIF berör alla i den här regionen så det känns i alla, säger Per-Ivar Olsson, som följt laget under många år.

Fotbollsentusiasten Gunnar Mattsson menar att det är många som sviker Mjällby i takt med att laget inte presterar på planen.

– Det snackas inte så mycket positivt i dag, det är mest negativt. Man efterlyser ju de som syntes när det gick bra, de syns ju inte nu när det går dåligt. Men det är ju nu stödet behövs, säger han.

Inte vunnit sedan 16 juli

Mjällby har inte vunnit en match sedan den 16 juli i år och laget har endast fyra segrar den här säsongen. Dessutom har publiksnittet sjunkit från ungefär 5.000 till 1.000 på sex säsonger.

Hans Larsson

Enligt klubbens ledning är det en situation där det gäller att hålla ihop och ta sig ur svackan tillsammans.

– Klubben mår ju inte så bra, för alla lider med representationslaget. Men stöttningen är hundraprocentig, alla som bor och lever här ställer upp.  Det finns ingen oro där och alla gör sitt absolut bästa, säger Mjällbys sportchef Hans Larsson.

Många av de personer SVT Nyheter Blekinge träffar är uppgivna. Säsongskort har sagts upp och tongångarna på bygden är negativa.

Hoppas det kommer lösa sig

– Alla är fruktansvärt negativa och de är lite rädda för att Mjällby ska trilla ner i division 2, det är människor mest bekymrade över, säger Torgny Nilsson.

Hur mår Mjällbysupportrarna just nu?

Per-Ivar Olsson

– Inte bra, det märks ju på publiksiffran bland annat, säger han.

Strandvallen har varit Per-Ivar Olssons andra hem under lång tid och det kraftiga fallet från allsvenskan har tagit hårt. Men han tror det kommer lösa sig, han litar på sitt lag Mjällby AIF.

– Det är jobbigt att det gått så fort utför, det är jättejobbigt. Men det är bara att knyta näven i fickan och jobba på, det är det enda vi kan göra. Jag litar på Jonas Andersson och spelarna för nu ska vi ta detta, inget snack, säger Per-Ivar Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer